2024. április 24. Szerda, György.
 
Fidesz: Az újságírók magatartása méltatlan az állampolgárokkal szembenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-04-28 11:35:01
Címkék: Bihari hírek
Az Országgyûlés jelenlegi szabályai szerint a fél sajtót ki lehetne tiltani a parlamentbõl, mert olyan helyeken kérdezik a képviselõket, ahol nem szabad. De mi lenne, ha valamelyik ellenzéki párt kormányozna? Az MSZP-tõl nem tudtunk meg sok mindent, a DK és az LMP támogatná a sajtót, a Jobbik pedig meglepõen liberálisan áll a kérdéshez. A Fidesz viszont alaposan kiosztotta a kellemetlenkedõ újságírókat.

Kövér László házelnök kedden határozatlan idõre kitiltott hat újságírót a parlamentbõl - köztük két indexest is -, mert az országgyûlés szabályait megsértve olyan helyen kérdeztek kamerával kormánypárti politikusokat, ahol nem lett volna szabad.

Még aznap megírtuk, hogy a Kövérék által hivatkozott szabályokat általában mindenki megszegi - még a köztévé is -, máskülönben alig lenne olyan politikus, akitõl megkérdezhetnénk, hogy mit csinál, amikor dolgozik.

Szerintünk nem jó a sajtó munkájára vonatkozó mostani parlamenti szabályozás, de mi nem tudjuk megváltoztatni, mert mindig az aktuális kormány (=házelnök) dönt ebben az ügyben. Kíváncsiak voltunk, hogyan látják a helyzetet a frakcióval rendelkezõ pártok, ezért a következõ kérdéseket küldtük nekik:
Önök szerint a parlament jelenlegi szabályai segítik-e a sajtó munkáját?
A demokratikus jogállam mûködése szempontjából kielégítõnek tartják-e azokat a kereteket, amelyeken belül a sajtó kérdéseket tud feltenni a parlamentben a képviselõknek?
Ha kormányra kerülnének, változtatnának-e a parlament sajtóra vonatkozó szabályain? Ha igen, min változtatnának?

A kérdéseket a Demokratikus Koalíciónak is elküldtük, mert bár nincsen frakciójuk, a bejutási küszöb környékén szokták mérni õket.
MSZP: Nem lehet korlátozni a sajtót

A szocialisták szerint nem jó a jelenlegi szabályozás, de nem mondtak konkrétumot azzal kapcsolatban, hogy mi lenne, ha kormányra kerülnének. Az MSZP teljes válasza:

"A Parlament szabályai jelenleg Kövér László és a Fidesz-KDNP többség szabályait jelentik. Sajnos, az önkényeskedõ házelnök nem segíti, hanem nehezíti a sajtó munkáját. Demokratikus jogállamban nem születhetne ilyen szabályozás. Egy demokratikus jogállamban nem lehet a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságát korlátozni a parlament munkájának zavartalanságára hivatkozva. Egy jogállamban a sajtó szabad. Mi ezt tekintjük mércének."

A szocialisták válasza azért is érdekes, mert éppen az õ kormányzásuk idején,
2004-ben vágták meg drasztikusan a kamerák jelenlétét a parlamenti folyosókon.

A változás elõzménye, hogy a TV2 Napló címû mûsorában bemutatták, ahogy képviselõk és miniszterek együtt sértették meg a nemdohányzók védelmérõl szóló törvényt, és olyan helyen cigarettáztak, ahol nem lett volna szabad.

A riportra válaszul Szili Katalin házelnök kitiltotta a kamerákat a parlament folyosójáról.
DK: Minden folyosón lehessen forgatni

Gyurcsány Ferenc pártja szerint a mostani szabályozás "jól példázza a jelenlegi hatalom nyilvánossághoz való viszonyát". A DK megjegyezte, hogy Kövér László vasszigora nemcsak a sajtót érinti hátrányosan, hanem "az ellenzéki pártok lehetõségeit is szûkíti". Példaként Gréczy Zsolt, a DK szóvivõjének ügyét hozták, akit Kövér azért tiltott ki nemrég, mert az Országgyûlés sajtótermében tartott sajtótájékoztatót, pedig a szabályok szerint ezt ott nem tehette volna meg, csak pár méterrel arrébb.

Lehetõvé tennénk, hogy az újságírók dolgozhassanak, interjúkat, kép-és videofelvételeket készíthessenek a parlament minden nyilvános területén, folyosóin, társalgóiban

- írta konkrét intézkedési tervét a párt, aminek jelen állás szerint nincs esélye önállóan kormányt alakítani.
LMP: A képviselõ kötelessége, hogy nyilatkozzék

A DK-hoz hasonlóan az LMP is azt írta, hogy a jelenlegi szabályok hátráltatják a sajtó munkáját. Szerintük a mostani szabályozás csak arra jó, hogy "a kormánypárti képviselõk ki tudják kerülni a sajtó munkatársait, megspórolva a válaszokat az egyre kényesebb kérdésekre".

Egy képviselõnek nem elõjoga, hanem kötelessége, hogy rendelkezésre álljon bármelyik sajtóorgánumnak

- írták, és hozzátették, hogy biztosítani kell az újságíróknak a házban a szabad mozgás és interjúkészítés lehetõségét.

Azzal kapcsolatban nem írtak konkrétumot, hogyan változtatnák meg a jelenlegi szabályokat, igaz, nem valószínû, hogy a párt kormányra kerül 2018-ban.
Jobbik: Bármelyik tévé közvetíthessen az ülésrõl

A legnagyobb ellenzéki párt szerdán reagált a hat újságíró kitiltására. Szilágyi György képviselõ a parlamenten kívül, a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót, hogy a kitiltott újságírók is tudósíthassanak róla, írta kérdésünkre a Jobbik.

Szilágyi György
Fotó: Bõdey János

A párt álláspontja röviden, hogy "aki elmenekül a sajtó kérdései elõl, az ne legyen képviselõ". A Jobbik szerint

a sajtó tájékoztatási és közvetett ellenõrzési funkciója létfontosságú a törvényhozó testület munkájával kapcsolatban.

Kormányra kerülése esetén a Jobbik páholyt nyitva a sajtónak, és engednék, hogy az ülésterem körüli folyosókon szabadon beszélgethessenek újságírók a képviselõkkel. (Fotós páholy egyébként most is van, és az újságírók jelenleg is bemehetnek bármelyik folyosóra, csak nem beszélgethetnek.)

A Jobbik visszaállítaná, hogy minden tévétársaság közvetíthessen a parlamenti ülésrõl, ne csak a köztévének legyen ilyen privilégiuma. "Az kétségtelen azonban, hogy a sajtótájékoztatók megtartására, valamint kamerás nyilatkozatok lebonyolítására külön helyszíneket kell kijelölni" - közölte a legnagyobb ellenzéki párt.
Fidesz: Az újságírók kizárólag balhét akarnak

Mivel jelenleg a Fidesz kormányoz, ezért esetükben a harmadik kérdésünkre úgy módosítottuk, hogy az újságírók kitiltása után felmerült-e bennük, hogy változtassanak a ház szabályain.

A Fidesz frakciója nem válaszolt konkrét kérdéseinkre, délután közleményt adtak ki a témában, amit vágatlanul közlünk:  

"Az elmúlt hetekben nem egyszer fordult elõ, hogy egyes újságírók viselkedésükkel olyan helyzeteket provokáltak ki, olyan látszatot keltettek, mintha a politikusok meggátolnák a korrekt tájékoztatást.

Valójában arról van szó, hogy alkalmatlan idõpontban, alkalmatlan helyen akarnak kikényszeríteni interjúkat, vagy még inkább a képviselõket akarják kényelmetlen helyzetbe hozni.

Hiszen pontosan tudják, hogy az ülésterembe szavazni sietõ politikust könnyen be lehet úgy mutatni, hogy nem készséges az újságírókkal, tájékozatlan, akár még indulatos is. Ez az újságírói magatartás teljes mértékben méltatlan mind a törvényhozáshoz, mind a tájékoztatandó állampolgárokkal szemben.

Az Index munkatársa ráadásul a választópolgár felé megnyilvánuló alázatot, szerénységet, munkát kéri számon a politikusokon, megfeledkezve arról, hogy ezekbe a szituációkba nem mint egyszerû polgárok, hanem a korrekt tájékoztatás látszatára sem adó újságíróként kerültek.

A képviselõk mindig megkérik az újságírókat, hogy a meg nem válaszolt kérdésükkel, legyenek kedvesek, forduljanak a sajtóosztályhoz. Egyes sajtóorgánumok valamiért mégsem ezt az utat választják, hanem kizárólag „balhét” akarnak.

Természetesen a Fidesz-frakció képviselõi továbbra is készséggel állnak a sajtó rendelkezésére, és megválaszolnak minden kérdést, annyit kérve csak, hogy alkalmas idõben és megfelelõ módon tegyék fel ezeket."

A kormánypárt szerint tehát jók a jelenlegi szabályok, csak az újságírók provokálnak. Arról, hogy képviselõik mennyire állnak készséggel a sajtó rendelkezésére, ebben a cikkünkben tájékozódhat

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!