2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A budaörsi Tesconál tüntetnek a tejtermelõkForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-04-28 12:14:50
Címkék: Bihari hírek
„Be nem jelentett demonstráció kezdõdött 2016. április 28-án 4 órakor Budaörsön, a Tesco Hipermarket parkolójában. A rendõrség a demonstrációval kapcsolatban a szükséges intézkedéseket megtette" − szól a rendõrség rövid hajnali közleménye.

Annyi információval sikerült kiegészíteni, hogy a tejtermelõk demonstrálnak hajnal óta a parkolóban. Az agrarszektor.hu azt írja: „ a tiltakozás oka, hogy a hazai tejfelvásárlási árak folyamatosan csökkennek. A termelõk szerint a kilónkénti átlagár 69 forintra esett, miközben az önköltség eléri a 100 forintot is. Így az átvételi árak támogatásokkal együtt sem fedezik a termelési kiadásokat".

Német Tamás / Index

Legutóbb április elején demonstráltak, akkor néhány tehenet hajtottak végig a fél városon: a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szervezte demonstráció az Országos Kereskedelmi Szövetség Bécsi úti székháza elõtt kezdõdött, ahol a tejtermelõk két darab tehén kíséretében petíciót adtak át. Ezután a tüntetõk és a tehenek átvonulnak a Nébih és a NAV épületei elé a Keleti Károly utcába és a Széchenyi térre.

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke akkor elmondta, hogy bár kapnak támogatást a kormánytól, ez nem fedezi az utóbbi idõben bekövetkezett 40-50 forintos árzuhanást a nyerstej átvételi árában. A problémát az orosz embargó és az unió kvóta rossz idõzítésû megszüntetése mellett a termelõk szerint a csaló kereskedõk okozzák. Istvánfalvi szerint nyilvánvaló, hogy a tejágazatot fokozott mértékben sújtja az élelmiszerhamisítás és az áfacsalás is, vannak olyan forgalmazók, akik bizonyíthatóan olcsóbban adják a külföldi tejet, mint amennyibe a származási országban kerül.

Emellett szeretnék, ha a termékeikre vonatkozó 18%-os áfakulcs 5%-ra csökkenne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!