2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hazug fordítás készült a megvádolt röszkei migráns káráraForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-04-28 12:24:59
Címkék: Bihari hírek
A röszkei összecsapás miatt folyó tömegzavargásos, Szegeden folyó migránsperben Arany János bíró csütörtökön felolvasta, mire jutott az a fordítóiroda, amelyet felkértek a hatodrendû vádlott egy régebbi írásos beadványa fordításának ellenõrzésére, miután gyanússá vált a szöveg hitelessége.

A kirendelt Gyorsfordító Kft végigment a teljes szövegen, és a következõ megállapításokat tette:
A fordítás nem precíz, olyan pluszinformációkat tartalmaz, amelyek az eredetiben nem voltak, más dolgokat pedig kihagy
Egy részletrõl: "a teljes szövegrész kreált, nem fordítási munka"
"Tartalmi hozzáköltést tartalmaz"
amelytõl "a tartalom szándéka teljesen megváltozik"

Március közepén a tízbõl hét vádlott meghallgatásával kezdõdött el Szegeden az a büntetõper, amely a menekültválság eddigi legfeszültebb magyar helyzetét, a szeptember 16-i röszkei összecsapás körülményeit vizsgálja. A kerítés ledöntését vagy a rendõrök megdobálását a tömegzavargásos ügyben vádolt migránsok egyike sem ismeri el, aki követ vett a kezébe, állítása szerint az is csak az utat tisztította. Van, aki a kormány kegyességében bízik, más azt állítja, hogy a fogságban egy csuklyás férfi megverte.

Egy társuk pedig nagyon rácsodálkozott arra, hogy állíthat egészen mást egy neki tulajdonított hivatalos beadvány, mint amit õ mondott. A vádlott azt mondta a március közepi tárgyaláson, hogy õ írt ugyan tényleg egy beadványt, kézzel, arab nyelven, de az a szöveg nem az, amit most a tolmács visszafordít neki szóban a bíró magyar nyelvû felolvasásából. Õ például nem írt le olyat, hogy látta, amint a rendõröket kõvel dobálták. Állítása szerint csak az eljárási iratokból értesült arról, hogy ilyen történt.

„Valami nem stimmel” - mondta a bíró akkor, pedig ez még csak a kezdet volt. A beadványt olvasta tovább, és jött ez a mondat: „elemi erõvel tört ki a tiltakozás”. „Ilyet sem mondtam” - reagált rögtön a vádlott. Az ügyvédek csóválták a fejüket. A bíró megígérte, hogy utána fognak ennek járni, és miközben kihallgatta, többször is nyomatékosan figyelmeztette a vádlottat: nem védekezhet úgy, hogy közben mást hamisan bûncselekmény elkövetésével vádol. A fiú ezzel együtt határozottan állította azt is: a kihallgatáson arrafelé próbálták terelni, hogy elismerje a dobálást, és azt akarták tõle, hogy írja alá anélkül a jegyzõkönyvet, hogy lefordítanák neki.

Az elsõ tárgyalási napon készült riportunkat itt tudja elolvasni.

A mai perrõl késõbb részletes tudósítással jelentkezünk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!