2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Így játssz a tûzzel! - Pirotechnikai termékek év végi felhasználásárólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-21 10:38:58
Milyen feltételek mellett használhatunk pirotcehnikai eszközöket?

Magyarországon 2005. november 23-tól a petárda magánszemély általi birtoklása és felhasználása egész évben tilos.

A petárdák kivételével az egyéb pirotechnikai termékek egy részének egész évben, illetve szilveszteri szabad felhasználása nem tilos. Ezeknek a termékeknek a hanghatása a látványhatásukhoz képest nem jelentõs, rendeltetésszerû felhasználásuk - amely iránt jelentõs társadalmi igény mutatkozik - balesetet, sérülést, kárt nem okoz.

A rendelet egész évben lehetõvé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, ún. játékos pirotechnikai termék (I. pirotechnikai osztály) szabad forgalmazását és felhasználását. E termékeket 14. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják és használhatják. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék forgalmazására hoztak létre, pl.: az I. pirotechnikai osztályba tartozó „tortagyertyát” cukrászdában is meg lehet vásárolni.

A nagyobb hatóanyag-tartalmú tûzijáték termékeket (pl.: római gyertya, tûzforgó, röppentyû, vulkán, vezetõpálcás rakéta, szikraszökõkút, bombetta telep) nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelõen december 31-én 18 órától január 1-én 06 óráig felhasználhatják. A professzionális céllal készített, nagy hatóanyag-tartalmú termékeket természetesen csak pirotechnikus vásárolhatja meg érvényes felhasználási engedély birtokában

Pirotechnikai termék csak mûködési engedéllyel rendelkezõ nyílt árusítási üzletbõl, vagy forgalmazó raktárkészletébõl vásárolható. Vásáron és piacon csak mûködési engedéllyel rendelkezõ üzletben hozható forgalomba az un. játékos pirotechnikai termék, a tûzijáték termékek pedig ott nem forgalmazhatóak. A forgalmazható tûzijáték termékek év végi árusítását a rendõrhatóság átmeneti tárolóhelyre, konténerre is engedélyezheti. A konténereket általában a bevásárlóközpontok környékén állítják fel. Engedélyt csak olyan kereskedõ kaphat, aki a rendeletben elõírt személyi és tárgyi feltételeknek megfelel, illetve a forgalmazandó termékeinek minõségileg bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük.

Saját érdekünkben ne vásároljunk piacon, illegális árustól tûzijáték terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélynek tesszük ki.

A legálisan forgalmazott pirotechnikai termékek feliratai magyar nyelvû, közérthetõ használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaznak. Ezen információk ismeretében - a rendeltetésszerû felhasználás során - a magánszemély biztosíthatja, hogy pirotechnikai tevékenysége ne sértse, illetve ne veszélyeztesse a többi ember és az állatok életét, testi épségét, egészségét, mások vagyonát, a természeti és az épített környezetünket.

A játékos pirotechnikai termékeket magánszemélyek egy idõben és helyen összesen 1 kg nettó hatóanyag tartalomig tárolhatnak, míg a forgalmazható tûzijáték termékekbõl egy idõben és helyen összesen 3 kg nettó hatóanyag tartalomig tárolható. A tárolás feltételeit a kormányrendelet tartalmazza.

A magánszemélyek által szabadon felhasználható pirotechnikai termékek tárolására vonatkozó legfontosabb szabályok:
• ezen pirotechnikai termékek más tûzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók; 
• lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorú személyektõl elzártan kell tartani; 
• tetõtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni nem szabad; 
• hibás, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi pirotechnikai terméktõl el kell különíteni, az ilyen hibás terméket felhasználni tilos, a vásárlás helyére kell visszavinni; 
• a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad.

A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilvesztert követõen január 6-ig  a forgalmazónak vissza kell szállítani. A forgalmazó köteles tájékoztatni a vásárlókat a visszavétel helyérõl.

A tûzijáték termékek komoly balesetet okozhatnak a gyakorlatlan felhasználónak, ezért a felhasználás elõtt kérjük, minden esetben olvassa el használati útmutatót. A balesetek elkerülése és megelõzése érdekében javasoljuk, hogy a szülõk hívják fel gyermekeik figyelmét a pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatos veszélyekre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!