2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Majdnem tízmilliót raboltak egy halálra rémült, idõs berettyószentmártoni házaspártólForrás: Hajdú-bihari Napló
Utolsó módosítás: 2016-05-04 12:24:41
Címkék: Bihari hírek
Jelentõs értékre, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett rablás, személyi szabadság megsértése és magánlaksértés bûntettében találta bûnösnek a Debreceni Törvényszék azt az öt vádlottat, akik még 2009-ben Berettyószentmártonban megkötöztek, megfenyegettek és kiraboltak egy idõs házaspárt. A kényszerítés hatására 9,7 millió forintot vittek el.

Az ügy elsõrendû vádlottja, A. Csaba halmazati büntetésként 6 év 4 hónap, a másodrendû vádlott, M. Dávid Gábor 6 év fegyházbüntetést kapott. A bíróság ítélete szerint 7 és 6 évig nem gyakorolhatják a közügyeket és egyikük sem kerülhet feltételesen szabadlábra. A harmad, negyed és ötödrendû vádlottak bûnsegédként elkövetett rablás miatt 4 év 8 hónap börtönbüntetést kaptak, és 5 évig nem gyakorolhatják a közügyeket. Mindhárman büntetésük 2/3 részének letöltése után szabadulhatnak feltételesen. A vádlottaknak a csaknem 5 és fél millió forint bûnügyi költség mellett a két sértett számára 9,7 millió forintot kell megfizetniük.

A bûncselekmény 2009. október 14-én történt Berettyószentmártonban. A 84 éves és a 80 éves sértettek egész életükben takarékoskodtak, kerülték a szükségtelen költekezést, így jelentõs megtakarítással rendelkeztek. Az idõs házaspár 2009-ben a válság hatására úgy döntött, bankszámlájukon gyûjtött pénzüket is kiveszik és otthon dugják el. Bár többen próbálták õket errõl lebeszélni, megtakarításukat felvették a helyi postán és otthon rejtették el, különbözõ helyeken, kisebb-nagyobb összegekre bontva.

2009 októberében a két idõs sértett hajnali 4-kor fényre és hangokra riadt fel, miután a vádlottak rájuk rúgták a bejárati ajtót. Az elsõ és a másodrendû vádlott maszkban, kesztyûben, vasrúddal felfegyverkezve támadt rájuk, megfenyegették õket, hogy elvágják a torkukat, ha nem árulják el a pénz rejtekhelyét. Mindeközben a negyed és ötödrendû vádlott az udvaron, a harmadrendû vádlott az utcán, az autóban õrködött. Az idõsek félelmükben sorra elmondták a rejtekhelyeket. A házaspár elõbb egy néhány tízezer forintot rejtõ helyet árult el, majd azt, hogy két és fél millió forint a fagyasztóláda alatt van. A vádlottak még ezt is kevesellték: „Ez kevés, tudjuk, hogy itt több pénznek kell lennie még” – hangoztatták és felszólították õket, hogy búcsúzzanak el egymástól. A kényszer és a fenyegetés hatására végül az idõs asszony elárulta, hogy mintegy hét millió forint van a sparhertben, egy egészségügyi dobozba téve. A férfiak magukhoz vették a pénzt, majd távozásuk elõtt harisnyákkal összekötözte az öregek kezét-lábát, beugrottak a kint várakozó autóba és mind az öten elhajtottak. Az idõseknek sikerült kiszabadítaniuk magukat és a szomszédtól kértek segítséget.

A rablók felosztották egymás között a csaknem 10 millió forintot, a zsákmányból az ismeretlen tippadó is részesült. Röviddel a bûncselekmény elkövetése után korábbi anyagi helyzetüket meghazudtoló módon, jelentõs költekezésbe kezdtek, egyikük még autót is vásárolt.

Az eljárás során egyébként a vádlottak egymásra is tettek terhelõ vallomást, DNS nyomokat is rögzített a rendõrség, de védett tanú is volt az ügyben. A sértettek közül ugyanakkor az idõs asszony egészségi állapota a rablás miatt olyannyira megromlott, hogy õt nem tudta a törvényszék kihallgatni.

Ügyészség minden vádlott vonatkozásában 3 nap gondolkodási idõt tartott fenn, az elsõ, a másod és harmadrendû vádlott illetve védõik elsõsorban felmentésért, másodsorban enyhítését, negyed és ötödrendû vádlott felmentésért fellebbezett.

Az elsõ és másodrendû vádlott egyébként más ügyben szabadságvesztését tölti, a másik három vádlott ügyében a bíróság fenntartotta a lakhelyelhagyási tilalmat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!