2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Jöhet a totális titkosítás az állami cégeknélForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-05-05 11:32:13
Címkék: Bihari hírek
A kormány szándékai szerint szinte minden közpénzbõl mûködõ állami vállalat gazdálkodási adatai titkosíthatóak lennének – derült ki a 2017. évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatból, amelynek vonatkozó rendelkezését a 444 szúrta ki.

Az úgynevezett 99-es paragrafus szerint a köztulajdonban álló állami vállalatokra vonatkozó mostani szabályozás azzal egészülne ki, hogy „központi pénzügyi vagy külügyi érdekbõl” a „vagyonkezelési feladathoz kapcsolódó szerzõdések” nem lennének megismerhetõek.

A javaslat szerint a titkolózás lehetõségével azok a vállalatok élhetnének, amelyek energetikai, központi adatgyûjtõ és feldolgozó vagy távközléshez kapcsolódó tevékenységet végeznek. Ezek a vállalatok lényegében bármilyen adat kiadását megtagadhatják, ami a mûködésükhöz kapcsolódik.

A törvényjavaslat indoklása szerint erre azért lehet szükség, mert bizonyos nyilvánosságra kerülõ adatok piaci érdeksérelmet okozhatnak a vállalkozásnak, azon keresztül pedig a nemzetgazdaságnak, más társaságokat pedig "indokolatlan piaci elõnyhöz" juttathatna.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!