2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Autóbuszkövetés mobiltelefonon?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-21 11:51:24
A helyközi és távolsági forgalmat bonyolító járatain félmilliárd forintért korszerûsíti az utastájékoztatást és -kiszolgálást a Hajdú Volán Zrt.

Az uniós támogatással megvalósuló program keretében a menetjegy- és bérletértékesítésre szolgáló fedélzeti és elõvételi pénztárgépeket szereznek be, valamint utastájékoztató és jármûkövetést biztosító forgalomirányítási rendszereket építenek ki. A kivitelezést a Iqsys Informatikai és Tanácsadó Zrt. végzi. Az 500 milliós költségbõl 400 millió forint az uniós támogatás, 100 millió pedig az önerõ. Az elmúlt év õszén kezdõdött nagyszabású fejlesztés összesen hat ütemben valósul meg.

Egyre több buszon

A jelenlegi kivitelezési fázisban (ami a projekt elsõ három ütemét jelenti) fejlesztési, rendszer-összehangolási, szerelési munkálatok történtek. Kiépítették a rendszer mûködését biztosító technikai hátteret; beüzemelték a központi szervert, az új rendszert a közlekedési társaság integrált informatikai rendszeréhez illesztették, kiépítették a buszok és a központi számítógép közötti adatforgalmat lebonyolító hálózatot, új internetes bérelt vonal született és megtörtént a rendszert használó munkatársak oktatása, képzése. Miután a technikai és a személyi feltételek megteremtõdtek, elkezdõdhetett a társaság jármûvein a fedélzeti számítógép alapú pénztárgépek és az utastájékoztató eszközök felszerelése. Az utazóközönség szeptember óta folyamatosan érzékelheti, hogyan épül ki a korszerû rendszer, hiszen egyre több autóbuszt vontak be a jövõbe mutató fejlesztésbe.

Azonosított megállók


Zilahi-Sebess Géza vezérigazgató a fejlesztés kapcsán elmondta, hogy az új típusú pénztárgépeken a menetjegyek kiadása GPS helymeghatározó technológián alapul, így a felszálló megállóhely meghatározása automatikusan történik. Ugyancsak automatikusan biztosított a külsõ és belsõ utastájékoztatás, GPS-alapú technológia azonosítja az éppen aktuális és a következõ megálóhelyet, amit a rendszer bemond és kijelez. Az új utastájékoztató rendszer további erénye, hogy elõsegíti a fogyatékkal élõk tájékozódását is. A kijelzõk automatikus fényerõ-szabályozással vannak ellátva, így a jármûvek homlok- és oldalfalain jól látható kijelzések jelennek meg. A vezérigazgató szerint ezek az eredmények és technikai megoldások jó alapot teremtenek a folytatáshoz.

 


Következhet a folytatás!


A projekt negyedik ütemében kerül sor az utastájékoztatási rendszer további fejlesztésére, melynek révén lehetõség nyílik az autóbuszok helyzetének a mobiltelefonok WAP-os felületén, továbbá az interneten történõ megjelenítésére. Az ötödik ütem célja a forgalomirányító rendszer telepítése, a hatodik ütemet pedig az elektronikus bérlet-értékesítési rendszer kialakítása jelenti Hajdúszoboszló térségében, egyes kiválasztott vonalakon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!