2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Csak a bankokat kártalanítják a vörösiszap-katasztrófa miattForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-19 12:54:21
Címkék: Bihari hírek
Valószínûleg a bankokon kívül senkinek nem jut majd kártérítés az ajkai vörösiszap-katasztrófa után. A balesetbe belerokkant Mal Zrt. 170 milliárddal tartozik, de nem látszik esély arra, hogy a felszámolásból jusson a cégre kivetett környezetvédelmi megabírságra, a közpénzbõl elvégzett kármentesítés megtérítésére vagy a magánszemélyek kárpótlására - írta a Világgazdaság.

A lap szerint a felszámoló jelenleg a cég autóit, laboratóriumi és irodaberendezéseit, gyártóeszközeit, valamint ajkai szolgálati lakásait kínálja eladásra, de ezekért együttesen csak 500 milliót remél. A Mal ajkai üzemét már eladták, és végsõ soron a vagyon utolsó értékesíthetõ része maga a vöröiszap maradt, ami értékes anyagokat tartalmaz és nagyobb bevétellel kecsegtet. Már ha a vevõ hajlandó felvállalni a feldolgozással járó környezetvédelmi költségeket, ezt ugyanis az állam már nem akarja magára venni.

Kármentesítés Devecserben, 2010. október 17-én.
Fotó: Huszti István

Azonban a felszámoló mindennel együtt is 17 milliárdra taksálta eredetileg a Mal vagyonát, és mostanra már világos, hogy még ennyit sem fognak kapni érte. Tehát a cég adósságának 90 százalékát biztosan nem fogják tudni rendezni.

A legnagyobb tétellel a zöldhatóságnak tartozik a Mal, miután az ajkai tározó átszakadása miatt 135 milliárd forintos megabírsággal sújtották, és a patakba ömlött vörösiszap miatt további 2 milliárdos büntetést is kapott. A hatalmas bírságok ellenére az ügyben büntetõjogi elmarasztalás nem történt.

Perek garmadája folyik még Mal-ügyben, de valószínû, hogy az összesen 100 millió eurós jelzáloggal biztosított bankok kifizetésén kívül másra nem jut majd a felszámolásból. Sem a környezetvédelmi megabírságra, sem a mintegy 35 milliárd forint közpénzbõl elvégzett kármentesítés visszafizetésére - írta a Világgazdaság.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!