Utolsó módosítás: 2016-05-19 13:51:40 |
|
Akkora a munkaerõhiány a vendéglátásban, hogy idén nyáron várhatóan külföldi vendégmunkások, diákok és szakképzetlen családtagok szolgálják majd ki a vendégeket a nyaralóhelyeken a fõszezonban – írja a Magyar Idõk. A lap szerint sok panzió, büfé és étterem ki se nyit a nyáron, mert nem talált embert, aki hajlandó lenne itthon dolgozni a vendéglátásban, miközben Skóciában, Olaszországban vagy Ausztriában 100-150 ezer forinttal kereshetnek többet a szakácsok és felszolgálók, mint itthon. A lapnak nyilatkozó Antalffy Gábor, a Kereskedõk és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezetõ elnöke azt mondta, hogy a szakképzést elõsegítõ uniós pályázatok azt megoldják, hogy legyen utánpótlás a vendéglátásban, de azt nem, hogy a tanfolyamot elvégezve itthon is maradjanak a diákok. Éppen ezért Antalffy felvetette: elõ kellene írni a diákoknak, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig Magyarországon kelljen dolgozniuk a vendéglátásban.
A szövetség elnöke szerint jövõre jobb lesz a helyzet, mert az éttermi szolgáltatások áfájának csökkenése miatt több pénze marad majd a cégeknek bérfejlesztésre. Ez viszont az idei nyár problémáját még nem oldja meg.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|