2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Beperelték Putyint a maláj gép lelövése miattForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-22 16:25:47
Címkék: Bihari hírek
Beperelték Vlagyimir Putyin elnököt és az orosz államot a 2014-es kelet-ukrajnai géplelövés áldozatainak hozzátartozói. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elõtt kezdeményezett eljárásban áldozatonként 10 millió ausztrál dolláros (2 milliárd forintos) kártérítést követelnek.

A panaszosok ügyvédje szerint biztonyítékaik vannak arról, hogy bûncselekmény történt, és az orosz elnök és az állam közvetlenül is felelõs a történtekért. A perben az utasok élethez való jogának megsértésére hivatkoznak az emberi jogi bíróság elõtt.

A csoportos keresetben összesen 33 felperes van, köztük nyolcan ausztrálok, egy új-zélandi, a többiek pedig malájok.

A Malaysia Airlines MH17-es járatát 2014 júliusában egy Buk típusú, orosz gyártmányú légvédelmi rakéta lõtte ki Kelet-Ukrajna fölött, ahol éppen harcban álltak az oroszok által szponzorált szakadárok és az ukrán biztonsági erõk.

A kijevi kormány és számos nyugati ország szerint a szakadárok lõtték le a gépet, a rakétarendszert pedig az oroszoktól kapták. Moszkva ezt természetesen nem ismerte el, Kijevet okolja, és már több alternatív teóriával is elõállt a történteket illetõen, a dolog mélyebb nemzetközi kivizsgálását azonban megakadályozta.

Az emberi jogokkal hadilábon álló orosz kormány egyébként tavaly év végén elfogadott egy olyan törvényt, amely szerint nem kell végrehajtani az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit az országban, ha ez ütközik a belsõ jogrenddel.

Az ügy kiváltó oka az volt, hogy a bíróság kártérítésre kötelezte Moszkvát a Jukosz olajcég állami lenyúlása kapcsán. A dolog egyébként eléggé bizarr, hiszen a nemzetközi jog hagyományosan elsõbbséget élvez a nemzeti joggal szemben. Mindazonáltal az borítékolható, hogy Putyinék úgyse fogják végrehajtani az ítéletet, bármi is lesz az.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!