2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Itt a valódi robotzsaruForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-22 16:44:09
Címkék: Bihari hírek
Ismét egy kicsivel közelebb kerültünk ahhoz, hogy az emberiséget robotok pusztítsák ki: megkezdte ugyanis munkáját a világ elsõ valódi robotzsaruja.

A helyszín pedig mi más lehetne, mint a Szilícium-völgy központja, az Apple-nek is otthont adó kaliforniai Palo Alto, ahol egy bevásárlóközpontban ügyeli a közrendet a kúpformájú seriff.

Sajnos – vagy szerencsére – mindazonáltal egyelõre még nem a filmbõl ismert marcona félember-félrobotról van szó, de nem is mondjuk valami Terminátorszerû igazságosztóról. Ettõl függetlenül a Guardian cikke szerint a felszerelése azért elég lenyûgözõ:
önállóan járõrözik, az önvezetõ autókhoz hasonlóan
nagyfelbontású infravörös-kamerákkal pásztáz
mikrofonokkal fülel az emberekre és a gyanús zajokra, például ézékeli, ha valahol betörik egy üvegablak
el tudja csípni a mobiltelefonok pingjeleit
rendszámleolvasója pedig percenként 300 kocsit tud azonosítani, és riaszt, ha problémás jármûvet talál
fegyvere viszont nincs, hangjelzésel kér segítséget, ha megtámadják
mobilappon keresztül kommunikál a hús-vér biztonsági õrökkel

A robotot direkt barátságosra próbálták tervezni, és állítólag sok rajnongója is van. Két esetben péládul rúzsnyomokat is találtak rajta. Mindazonáltal nem mindenki elégedett vele:

Láttam a Terminátort, és ez a cucc tiszta Skynet

- reagált egy meglepett vásárló, akivel véletlenül összeakadt a robot.

A Knightscope nevû cég által piacra dobott robot-biztonságiõrök ötlete a Sandy Hook-i iskolai fegyveres ámokfutás után fogalmazódott meg, ahol tucatnyi diák életét megmenthette volna, ha kicsit hamarabb riasztják a rendõröket.

A most piacra dobott robotból néhány darab járõrözik a Szilícium-völgyben, õket óránként 7 dollárért lízingelik a cégtõl. Ez kevesebb, mint az amerikai szövetségi minimálbér (és fele a demokrata pártiak által beígért, és egyes államokban már bevezetett 15 dolláros minimálbérnek), ezért az elsõ feszültségforrás vélhetõen nem az lesz, hogy a robotok az emberek életére törnek, hanem hogy elveszik a munkájukat. Ahogy attól sok más szektorban is tartanak.

Ugyanakkor egyelõre a cég és a konkurencia szerint sincs gond. A Knightscope szerint a robotot direkt úgy tervezték, hogy az emberek munkáját kiegészítve tegye hasznossá magát. A Guardian által megkérdezett biztonsági õr pedig megmosolyogta a felvetést, hogy helyettesíthetné-e õt a kis fehér kúp.

Persze elõször a Terminátorban sem hitte el senki, hogy tényleg jönnek a robotok!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!