2024. április 24. Szerda, György.
 
Tovább drágulhat az üzemanyagForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-23 10:01:16
Címkék: Bihari hírek
Tovább emelkedhet az üzemanyag ára a GKI Energiakutató elõrejelzése szerint. A hazai üzemanyagárak változását alapvetõen két tényezõ alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása.

A héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 5,5 százalékkal lett drágább, a gázolaj ára 7,5 százalékkal nõtt. A forint árfolyama ez alatt az idõszak alatt heti átlagban 1,2 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin ára nem azonosan alakult, a gázolaj árváltozása egységesebb volt.

A heti átlagos piaci ár- és árfolyam-változások alapján a benzinnél 0-3, a gázolajnál 2-4 forint körüli áremelés lehetséges, figyelembe véve a pénteki áremelést.

A Brent kõolaj ára a héten 47-50 dollár között ingadozott, heti átlagban több mint másfél dollárral, 3,4 százalékkal nõtt az ár. A spot olajár szerdáig emelkedett, csütörtökön kissé visszaesett, majd pénteken újra nõtt. Az áremelkedést továbbra is az a bizalom táplálja, hogy az olajpiacon a kereslet-kínálat közötti különbség megszûnik, a túltermelés az idei év végére, vagy a következõ év elejére eltûnik, írta elemzésében a GKI.

Az európai benzinpiacokon a hét elsõ három napján az árak erõteljesen emelkedtek (ez magyarázza a pénteki nagy áremelést) majd csütörtökön és pénteken mérséklõdtek az árak, mindhárom piacon. A múlt heti benzin készletváltozások publikálása után nõtt az exportkereslet az Egyesült Államok irányába, elvben Nigéria is vásárolna benzint, de a tankhajók csak sorakoznak a nigériai kikötõknél. A gázolajnál a hét folyamán folyamatosan emelkedtek az árak.

Hétfõn, május 23-án, várhatóan a benzin árát 0-3 forinttal, a dízel árát 2-4 forinttal emelhetik, figyelembe véve a múlt heti árdöntést is, illetve azt, hogy a dízel ára a az üzemanyagpiacokon hét utolsó két napján emelkedett, míg a benziné kicsit csökkent. A benzin ára 344 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 338 Ft/liter körüli szinten változhat.



A heti tény forint üzemanyag-árak adatait GKI az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vette, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!