2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Újabb durva megszorító csomag GörögországbanForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-23 10:16:15
Címkék: Bihari hírek
Újabb adóemeléseket fogadott el vasárnap este a görög parlament, két nappal az eurózóna pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása elõtt. Itt születhet döntés arról is, hozzájuthat-e a súlyos adósságválságba süllyedt ország a mentõcsomag következõ részéhez, írta az MTI. Athén azt reméli, hogy a megszorító csomag elfogadása hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei keddi ülésükön rábólintsanak a pénz kifizetésére.

Az intézkedéscsomag célja, hogy 1,8 milliárd euróval javítsa a központi költségvetés mérlegét, teljesítve ezzel a hitelezõk elvárásait. Az intézkedések között szerepel, hogy egy százalékponttal 24 százalékra emelik az áfát, növekszik a jövedéki termékek és a vendéglátóipar adója is. Emellett lefektetik annak feltételeit, hogyan szabadulhatnak meg a görög bankok a mérlegeiket terhelõ, nem teljesítõ hitelektõl. A csomag privatizációs alapot is felállít.

A mostani már a sokadik megszorító csomag, amelyet a görög parlamentnek el kell fogadnia, amióta az országról kiderült, hogy a korábbi kormányok sorozatosan eltitkolták a gazdaság valós állapotát, az államadósság és a költségvetés hiánya pedig tarthatatlanul az egekbe szökött. Tavaly januárban a megszorításokat és a mentõprogramot elutasító pártok kerültek kormányra, és az ország a nyáron hivatalosan is csõdbe ment.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!