2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Hamarosan leállhat a szemétszállítás több településenForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-24 10:26:29
Címkék: Bihari hírek
Néhány hónapon belül teljesen leállhat több településen a szemétszállítás, mondták önkormányzati vezetõk az RTL Klub híradójának. A kormány április 1-jével államosította és központosította a korábban önkormányzati szinten mûködõ lakossági hulladékszállítási ágazatot, de a jelek szerint bekövetkezett, amitõl sokan tartottak, és az állami holding még a számlákat sem képes kiküldeni közel két hónappal indulása után.

Az rendszer lényege, hogy a szemétszállításért már nem az önkormányzati cégeknek kell fizetni - bár a tényleges feladatokat továbbra is õk végzik -, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelõ Zrt.-nek, ami aztán visszaosztja az egyes cégeknek a mûködésükhöz szükséges összeget. Agócs Zoltán, a gyöngyösi hulladékos cég vezetõje a tévének azt nyilatkozta, nem mûködik az NHKV Zrt. számlázási rendszere, így már az is felmerült a holding részérõl, hogy megkéri az önkormányzati cégeket: oldják meg bérszámlázásban nekik a feladatot.

Ugyanígy nem mûködik a pénzvisszaosztás sem,
a cégek eddig egy fillért sem kaptak vissza.

Ez azért komoly gond, mert a cégek egy része már a reform elõtt is a tönk szélén táncolt, és éppen hogy ki tudta gazdálkodni a mûködéshez szükséges napi költségeit. Agócs szerint õk Gyömrõn még egy-két hónapig tudnak ebben a formában dolgozni, utána leállhat a szemétszállítás. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a probléma sok települést érint, ha az NKHV nem rakja rendbe a számlázási finanszírozási rendszerét, hamarosan sok helyen ott maradhat a szemét a háztartásoknál. Korábbi hasonló, szórványosan elõforduló esetekben a Katasztrófavédelmet rendelték ki kényszerszolgáltatónak, de országos szinten ez nem lehet sokáig megoldás.

A szemét kérdése a Parlamentben is ismét téma lett, Szabó Sándor MSZP-s képviselõ felszólalásában azt mondta, már csak a cégek jóindulatán múlik, hogy nem lepte el az országot a szemét. Szabó Zsolt, az NFM államtitkára válaszában elismerte, hogy még nem mûködik minden tökéletesen, de szerinte a korábban beszedett díjakból zavartalanul folyik a hulladékszállítás, az új rendszer pedig hatékonyabb lesz, ha egyszer beindul.

(Borítókép: Zuglói szeméttelep. Fotó: Molnár Zsolt/Index)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!