2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A kormány igyekszik megnyugtatni a dühös tejtermelõketForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-24 10:34:03
Címkék: Bihari hírek
A kormány a magyar tejtermelõk mellett áll, és a rendelkezésre álló eszközökkel mindent elkövet az ágazat stabilizációjáért. A Földmûvelésügyi Minisztérium tisztában van a nemzetközi és hazai tejpiacon zajló kedvezõtlen piaci folyamatok súlyosságával - közölte a szaktárca a tejtermelõk demonstrációjára reagálva.

A tejtermelõk hétfõn petíciót adtak át a Miniszterelnökségnek, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a kormány "eredeti tervétõl eltérõen" jövõre csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni 5 százalékra.

Galéria: Teheneket hajtottak Lázár János hivatala elé (12 kép)
Fotó: Fekete István / Index

Azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelõk finanszírozási problémáit, és az eddiginél határozottabban lépjen fel Brüsszelben, és a visegrádi együttmûködésben a tejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében. A gazdák 50 tehénnel vonultak a Margit hídtól a Miniszterelnöki Hivatalhoz.

A minisztérium ezzel nyugtatgatja a tejtermelõket:
jövõre 5 százalékra csökken a friss tej áfája;
intenzív tejpiaci ellenõrzések zajlanak;
a kormány folyamatosan figyeli az intézkedések hatását és a tejágazat alakulását;
a tejtermelõ gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévõ támogatási jogcímeken felül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!