2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Négyhavi mélypontra gyengült a forintForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-24 10:57:32
Címkék: Bihari hírek
Hétfõ délelõtt még erõsödött a forint árfolyama az euróval szemben, de délutánra új négyhavi mélypontra bukott a forint a pénteki felminõsítés ellenére: délután három körül 317,3 körül is járt az euróval szembeni árfolyam  - írja a Portfolio.

A gyengülést több dolog is magyarázhatja:
a piac szereplõi már nagyrészt számítottak a felminõsítésre, igaz lehettek olyanok, akiket meglepett. Az új minõsítéshez stabil, nem pedig pozitív kilátás társult, márpedig például a Bank of America-Merrill Lynch múlt heti anyaga szerint akkor erõsödhetett volna tartósabban a forint, ha pozitív kilátást társított volna az új minõsítéshez a Fitch.
Az állampapírpiacon sem volt kiemelkedõen népszerû a magyar állampapír.
Hétfõn a lengyel zloty és a román lej belpolitikai okok miatt gyengülni kezdett, ami a forintot is magával húzhatta. Ma várható az Európai Bizottság felõli éles kritika a lengyel alkotmányválsággal kapcsolatban és a múlt héten beharangozott ultimátum ma indul el.
A Fitch-felõli felminõsítés a Reutersnek nyilatkozó állampapír kereskedõ szerint felbátoríthatja az MNB-t, hogy még tovább vágja az alapkamatot. A Portfolio ma közzétett piaci konszenzusa szerint az 1,05 százalékos alapkamat kapcsán holnap jöhet egy vágás és azt még követheti egy hasonló lépés. A mélybe vágott alapkamat a küszöbön álló Fed-kamatemelés mellett tovább gyengíti a forint vonzerejét.
Bár nem tartalmaznak új információkat, mindenesetre az MNB, illetve az ország megítélését befolyásolhatja, hogy ma szokatlan módon mind a Reuters, mind a Bloomberg nagycikket írt az MNB alapítványai körüli visszás pénzköltésekrõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!