2024. április 23. Kedd, Béla.
 
A diákmunkásnak is lesz szabadságaForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-24 11:21:47
Címkék: Bihari hírek
Szeptember elsején lép hatályba a diákmunka új szabályozása, amely fizetett szabadságot is biztosít a diákok számára, így a nyári diákmunkákra még a régi szabályok vonatkoznak - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) hétfõn az MTI-vel.

Az új szabályozás a legfontosabb munkajogi jellegû garanciák megtartása mellett fizetett szabadságot is biztosít majd a diákoknak. A diákok és iskolaszövetkezetek életében ez azt jelenti, hogy az iskolaszövetkezetek és diákok közötti munkaszerzõdések megszûnnek, és új, személyes közremûködésrõl szóló megállapodásokat kell kötni. Ez akár kétszázezer szerzõdés újrakötését is jelentheti, hiszen az iskolaszövetkezetekben tevékenykedõ csaknem 130 ezer diák jelentõs része több iskolaszövetkezetben is rendelkezik tagsággal - hívta fel a figyelmet a Diákész.

Mivel az azonnali bevezetés a diákmunkák legfontosabb idõszakához, a nyárhoz ilyen közeli idõpontban jelentõs fennakadásokat okozhatott volna, a jogalkotó szeptember elsején lépteti hatályba a változást, és december 31-ig további négy hónapot ad az érintetteknek az átállásra az új rendszerre. A korábbi szerzõdések 2017. január 1-jén megszûnnek. A szerzõdések újrakötése mellett az iskolaszövetkezeteknek az alapszabályaikat is át kell alakítaniuk szeptember 1. és december 31. között az új szabályozásnak megfelelõen, amelyhez közgyûlést kell tartaniuk - áll a Diákész közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!