2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Százmilliós kárt okoznak a színesfémtolvajok az áramszolgáltatóknakForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-25 09:14:23
Címkék: Bihari hírek
A színesfémtolvajok évente százmillió forintos nagyságrendû kárt okoznak az Elmû-Émász társaságcsoportnak lopásokkal és rongálásokkal, és az E.On is több millió forintos kárról számolt be a Magyar Idõk szerdai számában.

Boross Norbert, az Elmû-Émász kommunikációs igazgatója szerint „bármit visznek, ami jól eladható". A nyersanyag világpiaci ára egyre kúszik felfelé, ezért a réz alkatrészeket lopják, de az alumínium is kelendõ.

Az E.On 2010-ben még 381 transzformátorrongálást regisztrált, tavaly már csak 15-öt. A transzformátorok épségét lopásjelzõ készülékek felügyelik, a rendszernek köszönhetõen több tettenérés is volt az évek során.

Az EDF Démász közlése szerint különösen Szegeden, fõként a vezeték- és a kábellopás, a transzformátorok rongálása és a transzformátorolaj lopása jellemzõ. A szolgáltatónál ugyanakkor az elmúlt években fokozatosan csökkent a szándékos hálózati károk helyreállítási költsége, mert a veszélyeztetett berendezéseket riasztóval látták el.

A lap szerint Magyarország nagyfeszültségû távvezeték-hálózata valamivel kevésbé veszélyeztetett, talán a tolvajok is tudják, hogy egy 400 kilovoltos távvezetéktõl négy méterre is halálos áramütés érheti az embert. Az ország villamosenergetikai rendszerét irányító Mavir Zrt. tájékoztatása szerint az elmúlt években csupán néhány kisebb - 50 ezer forint alatti - értékû lopás történt az 5000 kilométer hosszúságú távvezeték-hálózaton.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!