2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
40 millióra bírságolta a jegybank az MKB-t korábbi jogsértései miattForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-05-26 13:38:50
Címkék: Bihari hírek
Az Magyar Nemzeti Bank 34,7 millió forint bírsággal sújtotta az MKB Bank Zrt.-t az átfogó csoportvizsgálata során feltárt hiányosságok miatt, írja a jegybank sajtóközleményében. A csoporttag autófinanszírozó társaságok az általuk elkövetett jogsértések miatt összességében 4,4 millió forint felügyeleti bírságot kaptak. Az MNB szerint a most feltárt problémák rámutatnak, hogy szükséges volt, hogy az MNB a szanálási eljárása során átalakítsa a bank mûködését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó csoportvizsgálatot folytatott le a nemrégiben különös körülmények között értékesített MKB Banknál, illetve leányvállalatainál, az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél, az MKB-Euroleasing Autóhitel Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt.-nél és az MKB-Euroleasing Autólízing Szolgáltató Zrt.-nél. A vizsgálat a 2012. január 1-jétõl 2015. I. félévéig tartó idõszakra terjedt ki, vagyis alapvetõen az MKB Bank szanálásáról szóló döntést megelõzõ idõszakra szólt.

A felügyeleti vizsgálat a bank pénzügyi tevékenysége kapcsán az értékvesztés kalkulációja és elszámolása, az ügylet,- ügyfél- és partnerminõsítés szabályozása, az átstrukturált hitelek nyilvántartása, a kitettségek besorolása, a fedezetértékelés, illetve a fedezetek nyilvántartása és a monitoring területén tárt fel problémákat.

Hiányosságokat állapított meg az MNB emellett az MKB Bank követelésértékesítése, a felügyeleti adatszolgáltatás minõsége, az ügyfél-átvilágítás, a megbízott pénzváltó ügynökök tevékenységének banki általi ellenõrzése, a szavatoló tõke és a tõkemegfelelés, a tõkekövetelmény számítás, a tõketervezés, valamint a vállalatirányítás területén is.

Az autófinanszírozási leányvállalatok esetében szintén az értékvesztés kalkulációja és elszámolása (s mindezek belsõ szabályozottsága), a hitelezés belsõ folyamati rendje, a számvitel, valamint a pénzmosás elleni tevékenység területén merültek fel jogszabálysértések.

A jogsértések miatt az MNB az MKB Bank kapcsán 34,7 millió, az MKB-Euroleasing Autóhitel és az MKB-Euroleasing Autólízing számára 1,5-1,5 millió, az MKB-Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató esetében pedig 1,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, egyúttal kötelezte a társaságokat a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!