2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Öszödi beszéd: nem lehallgatás voltForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-22 11:03:14
Nem volt lehallgatás: belsõ ember hozta nyilvánosságra az õszödi beszédet - ez derült ki a három évig tartó nemzetbiztonsági vizsgálat után.

Belsõ embertõl került nyilvánosságra az õszödi beszéd - számolt be az M1 hétfõ esti híradója. Eszerint a Gyurcsány Ferenc hírhedt szavainak kiszivárogtatásáról szóló, nemrég lezárult nemzetbiztonsági vizsgálat több mint három évig tartott.

 

Kiderült, hogy nem hallgatták le a szocialista frakció ülését 2006 májusában, hanem valaki bentrõl vette fel a késõbb nagy botrányt kavart beszédet. A felvétel készítése nem volt jogellenes, mert nem használtak hozzá titkosszolgálati eszközöket. "Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon" - több mint három éve nem tudni, ki szivárogtatta ki ezeket a mondatokat, bár több vizsgálat is volt. Gyurcsány Ferenc többször is cáfolta, hogy neki köze lenne a kiszivárogtatáshoz, vagy, hogy tudná ki tehette.

Az ügy elsõ kivizsgálását Szilvásy György kezdeményezte. A volt titokminiszter a Nemzetbiztonsági Hivatalt utasította arra, hogy tisztázza például azt: hogyan készült a felvétel. A híradó információi szerint az már a vizsgálat elején kiderült: a beszédet a balatonõszödi kormányüdülõ hangtechnikai rendszerével rögzítették, tehát nem hallgatták le a szocialista frakciót, valaki belülrõl jutatta ki a felvételt.

Szollár Domokos, kormányszóvivõ azt nyilatkozta, hogy megvizsgálták, történt-e jogellenes cselekmény a felvétel készítése során. Ki lehetett-e deríteni, hogy ki rendelte esetleg meg a felvétel készítését, vagy ki vette fel a felvételt és azt állapította meg a vizsgálat, hogy semmilyen jogellenes cselekményre nem derült fény.

A fideszes Demeter Ervin már 11-szer intézett írásbeli kérdést a miniszterhez, hogy megtudja a vizsgálat részleteit.

A Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelõ Juhász Gábor miniszter nem akart errõl beszélni. Így továbbra sem tudni, vajon kiderítette-e a vizsgálat, hogy ki juttatta el Gyurcsány Ferenc beszédét a sajtónak. És azt sem, hogy nyilvános lesz-e valaha a jelentés - vagy államtitokként kezelik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!