2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Nem sztrájkolnak a hajdú - bihari postásokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-23 10:00:47
Hajdú- Bihar megyében egyetlen postai dolgozó sem sztrájkol. A Posta mindemellett jogalap nélkülinek tartja az akciót, és hamarosan bírósághoz fordulnak a KÉSZ sztrájkja miatt.

A Kézbesítõk Szakszervezete (KÉSZ) december 22-tõl határozatlan idejû sztrájkot hirdetett a célból, hogy minden postai munkavállaló számára biztosítsanak egyösszegû 100.000 Ft-os juttatást a postai ingatlanok értékesítésébõl befolyt összegbõl.

A Magyar Posta értesülései szerint a 36 ezer munkavállalóból 152-en csatlakoztak a munkabeszüntetéshez, ilyen adatok vannak Tusz Ferencnek, a KÉSZ vezetõjének birtokában is. Tusz elmondta, vannak, akik nem is jelzik a zrt felé, hogy sztrájkolnak, illetve a kistelepüléseken félelembõl nem csatlakoztak hozzájuk, ám az ottani dolgozók biztosították õket szolidaritásukról.

Tomecskó Tamás szerint a szolgáltatást nem hátráltatja a sztrájk, illetve a megmozdulás inkább nevezhetõ tagtoborzásnak mint érdekképviseletnek. Ezt támasztja alá az is, hogy a posta vezetõi kedden délelõtt 10 órától kívántak tárgyalni az elégséges szolgáltatások biztosításáról, a KÉSZ azonban arra hivatkozva, hogy nekik nem felel meg az idõpont, és jövõ hétre tennék a megbeszélést, nem jelent meg az egyeztetésen. Távolmaradásukról azonban nem értesítették a postát.

A Posta jogalap nélkülinek tartja az akciót, és hamarosan bírósághoz fordulnak. A munkabeszüntetés sérti a cég gazdasági érdekeit is.

A szakszervezet a honlapján arról számol be, hogy szinte a létminimumhoz közelít a fizetésük. Tomecskó Tamás elmondta, a kézbesítõk átlagkeresete 1,5 százalékkal magasabb, mint a fizikai dolgozók országos átlaga. Tusz Ferenc azonban ezt az adatok eltorzításának tartja, mivel állítása szerint egy 15 éve szolgálatban lévõ kézbesítõ havi nettó fizetése 80-85 ezer forintra tehetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!