2024. április 24. Szerda, György.
 
Így fizettünk ki tavaly több ezer milliárd forintotForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-02 14:21:05
Címkék: Bihari hírek
Kijött az MNB jelentése a fizetési rendszerrõl. Ebbõl egyebek mellett kiderül, hogy egyre többen paypassolnak, gyorsult a pénzforgalom, egyre több helyen fogadhatnak majd el bankkártyát. Alább pedig egy érdekes ábra a magyar pénzügyi infrastruktúráról, amelybõl látszik, hogy tavaly milyen csatornákon mennyit fizettünk, és az hogyan futott végig a rendszeren.

A VIBER az MNB által üzemeltetett valós idejû bruttó kiegyenlítési rendszer, amely elsõsorban a résztvevõk egymás közötti, valamint ügyfeleiknek a nagy összegû és idõkritikus pénz- és tõkepiaci tranzakcióinak, illetve a kapcsolódó pénzügyi infrastruktúrák elszámolásának kiegyenlítésére szolgál. A Bankközi Klíring Rendszer (BKR) a GIRO Zrt. (GIRO) által mûködtetett hazai kis összegû, bruttó fizetési rendszer, melynek két elszámolási módja a napközbeni elszámolás és az éjszakai elszámolás. A GIRO a fizetési megbízások elszámolását végzi, míg a kiegyenlítés az MNB, mint teljesítõ fél feladata.

A bankkártyás tranzakciók elszámolása a kártyatársaságok (Visa, MasterCard) nemzetközi rendszereiben, míg a postai fizetési módoké jellemzõen a Posta Elszámoló Központban (PEK) történik. A KELER-csoport tagjai, a központi értéktár (KELER Zrt.) és a központi szerzõdõ fél (KELER KSZF Zrt.) értékpapír elszámolási és kiegyenlítési szolgáltatást végeznek, valamint nyilvántartják a hazai kibocsátású értékpapírokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!