2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
48 milliárdos büntetést kapott Magyarország az aszfaltügy miattForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-06-05 20:35:13
Címkék: Bihari hírek
Lezárult az aszfaltügy néven elhíresült huzavona az Európai Bizottság és Magyarország között, hazánknak végül 48 milliárd forintos büntetést kell fizetnie, mert sok volt a korrupciógyanús közbeszerzés a részben EU-s támogatásból finanszírozott útépítéseknél, derült ki a csütörtöki kormányinfón.

Az EB elõször 120-150 milliárdos büntetést akart kiszabni, de egyeztetéseket követõen végül ezt sikerült 48 milliárdra lealkudni, ami a késõbbiekben felhasználható lesz. Ezzel párhuzamosan 370 milliárd forint korábban zárolt uniós támogatás is felszabadul, mondta el Lázár János.

Az EB problémája az volt, hogy a magyar kormány trükközött az elmúlt évek útépítéseinél, a túl szigorú szabályozással kizárt a versenybõl több érdeklõdõ útépítõ vállalatot. A diszkriminatív gyakorlat nyertesei többek közt a Strabag, a Közgép, a Swietelsky és más hasonló óriásvállalatok voltak. Az ügy kapcsán háromszázmillió eurós korrekciót kért az EB, amit a kormány visszautasított. Ezek után több mint másfél évig tartó tárgyalási folyamat kezdõdött a felek között, ennek eredménye a mostani megállapodás.

A kormányinfót élõben is közvetítjük, itt követheti az eseményeket percrõl percre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!