2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
H1N1: csökkent az új fertõzöttek számaForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-23 10:27:38
Az egészségügyi miniszter szerint mindez nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni az influenza elleni oltásokat.

Az egészségügyi miniszter szerint mindez nem jelenti azt, hogy abba kell hagyni az influenza elleni oltásokat, hiszen az adatok is azt bizonyítják, hogy ez a leghatásosabb megelõzési mód. Az eddigi 45 influenza fertõzéssel összefüggésbe hozható haláleset közül 26 beteg nem volt beoltva az új vírus ellen, 14 esetben pedig ezt még nem lehet tudni.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatón résztvevõ fõigazgatója közölte: 249 bejelentést kaptak az oltás mellékhatásairól, ebbõl 54 volt olyan, ami súlyos szövõdményre utalt.. A vizsgálatok egyébként minden olyan halálesetnél, ahol a beteg be volt oltva, azt állapították meg hogy ahhoz semmi köze nem volt a vakcinának. Szepezdi Zsuzsa kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthetõ: a H1N1 elleni oltás teljesen biztonságos

Az egészségügyi miniszter az oltás mellékhatásaival kapcsolatban felhívta a figyelmet: a jelenlegi adatok alapján a magyar lakosság 26-27 százaléka van beoltva, tehát a 249 bejelentés azt jelenti, hogy az esetek nem egészen egy ezrelékében tapasztalható csak mellékhatás. A bejelentett mellékhatások zöme egyébként: hõemelkedés, torokfájás, zsibbadás, fejfájás.

Magyarország jelenleg "dobogós" helyen áll Európában az átoltottáság terén, csak Svédország és Hollandia elõzi meg - mondta az egészségügyi miniszter. A 9 millió lakosú Svédországban már 3,4 millió ember kapta meg az oltást, a 16 millió hollandból pedig 4,8 millió. Székely Tamás hozzátette: ennek ellenére az oltási kampányt folytatni kell.

Falus Ferenc országos tisztifõorvos felhívta a figyelmet arra, hogy bár Magyarországon a beoltottak száma már több mint 2,5 millió az újinfluenza vírusa a becslések szerint a lakosság legalább 70 százalékát megfertõzi. Ha az oltottakat és a fertõzésen már átasett körülbelül félmillió embert összeadják, az azt jelenti, hogy potenciálisan még 4 millió ember kaphatja el a H1N1 vírust. Hozzátette: az elõrejelzések szerint ráadásul február végén március elején egy újabb második hulláma lesz a fertõzéseknek, sõt jövõre télen várható egy harmadik hullám is.

Körülbelül 80 ezer ember kapta meg egy hónap alatt a védõoltást az országban mûködõ 204 oltóponton - mondta Molnár Kornélia. A helyettes országos tisztifõorvos bejelentette: az oltópontok nagy része kedden bezár, de a két ünnep között az ÁNTSZ 20 oltóhelyén továbbra is egyszerûen megkaphatják térítésért a vakcinát azok, akik egyik rizikócsoportba sem tartoznak. Hozzátette: Január 4-tõl pedig további 20 oltópont nyit ki újra, tehát összesen továbbra is 40 oltóhelyen lehet egyszerûen felvenni az oltást. Az oltópontok helyérõl az ismert honlapokon, például a www.jarvany.hu-n lehet tájékozódni.

Valószínúleg a hideg idõ és a beoltottak számának növekedése miatt csökkent az új fertõzöttek száma - mondta kérdésre válaszolva Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter egy másik kérdésre reagálva közölte: pontosan 591 olyan csecsemõ van Magyarországon, akik súlyos légzõszervi illetve szívproblémákkal küzdenek és 2009. január 1 illetve június 30. között születtek. Õk azok, akik az ezer csecsemõre elég, adományba kapott, fél éves kortól is adható H1N1 elleni vakcinát megkaphatják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!