2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A makrancos britektõl tart az egész világForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-20 10:55:00
Címkék: Bihari hírek
Elképesztõen sok múlik azon, hogy hogyan szavaznak az EU-tagságról a britek. Mi jó elõre elfogadtuk a költségvetést, a választások elõtt keményen költekezni fog a kormány. Jönnek a magyar kólavetélytársak, Tiborcz István kastélybiznisze bõvül, elfogadták az Uber betiltására lehetõséget adó törvényt és tovább tart a takarékok körüli küzdelem.

Csütörtökön fognak szavazni a britek arról, hogy szeretnének-e maradni az EU-ban. Nagyon szoros eredményt jeleznek a közvélemény-kutatók, ezért a piaci szereplõk már most nagyon idegesek. Ugyanis rengeteg befektetõ vesztene hamar sokat, ha a kilépéspártiak gyõznének, igen sokan már most menekítik a pénzüket a biztonságosabb befektetések felé.

Ez a helyieknek is igen kemény kérdés, azonnal komoly adóemelések várnának rájuk a kilépésnél, hogy befoltozzák a költségvetés keletkezõ hiányát, amibe a kormány is belebukhatna. Nehezen felmérhetõ, hogy ki mennyit vesztene a kilépéssel, hiszen a tanulási- és munkalehetõségektõl kezdve a kutatásokon át az EU-s intézményekig, céges partnerségeken át a turizmusig rengeteg adminisztratív és egyéb költség jönne be hirtelen az EU minden országa és az Egyesült Királyság közt.

Skócia ráadásul biztos nem kér a kilépésbõl, valószínûleg õk is leválnának, a kilépéspártiak nagy ígéretét pedig – hogy kis szünet után majd úgyis újra szabadon fognak tudni kereskedni az EU-val – egyelõre elég egyértelmûen cáfolta Schäuble német pénzügyminiszter. A háttérben megindult a tervezés a britek nélküli unióra, bár a fogadóirodák szerint jóval valószínûbb, hogy nem fognak kilépni.
2018-ig se lesz államadósság-csökkentés 

Gyorsan még az Eb elõtt elfogadták a jövõ évi költségvetést. Elég korai, de ez eddig se volt baj, maximum majd csinálunk megint pótköltségvetést, ha túl sok minden másképp alakul. Az elmúlt évekhez képest jobban elengedjük a gyeplõt, a nagyon optimista állam több hitelbõl is költené a pénzt, hátha kormányzati költésekbõl be tudják rúgni az egyébként uniós pénzek nélkül berosáló magyar gazdaságot. Ennek kapcsán a Századvégtõl megtudhattuk azt is, hogy

Magyarország bizonyos tekintetben jogállam.

A nagy költekezésnek viszont az az ára, hogy megint hiába várhatjuk az államadósság érdemi csökkentését. Az alábbi ábrához ráadásul nem is számolták még hozzá a bizonytalan paksi bõvítés költségeit. Ettõl függetlenül 20 milliárdot már most elköltöttünk Paks II-höz tartozó bérekre, szolgáltatásokra és elõkészítésre. 

forrás: KFIB

Az állam inkább azzal tervez, hogy majd a késõbbi években kilõ majd valamikor a magyar gazdaság. Orbán egyenesen megduplázná a GDP-nket, teljes foglalkoztatottság mellett, de azt sajnos nem mondta el, hogy mikorra tervezi mindezt.

Ezzel párhuzamosan több mint 50 állami háttérintézményt olvasztanak be a minisztériumok, itt olvashat bõvebben errõl.
Simicskától elvették, Habonyéknak adták

Az állam legnagyobb hirdetõ Magyarországon, és épp most erõbõl próbálják átrendezni médiapiacot. Simicska Lajoséktól a G-nap után elvették az óriási állami pénzeket, és elkezdték beletolni Habonyék termékeibe, és ez még jó eséllyel csak a kezdet. Ha érdekli, itt olvashat az átrendezésrõl részletesen, az éves beszámolók alapján.

Egy állami sofõr 200 milliót vett ki a Quaestorból

Kiderült, hogy egy állami sofõr különösen élelmes volt, hiszen 200 milliónyi megtakarítását pont a csõd napján tudta kimenekíteni a Quaestorból. Rajta kívül még több háromszáz olyan ember volt, aki akkor eszmélt rá, hogy azonnal kell a pénze, és még épp idõben kivették. És persze külügy alá tartozó kereskedõház is, akik 3,8 milliárdot mentettek ki épp a bedõlés elõtti pillanatokban.

Az viszont nem derült ki, hogy Matolcsy a régóta terjengó jegybanki pletykáknak megfelelõen tényleg retteg-e 8-as számtól, mert Matolcsy felháborodott, de erre pont nem válaszolt. Viszont szerinte Trócsányi László igazságügyminiszter is a rokona, Trócsányi szerint ez nem igaz, Matolcsy szerint viszont a miniszter ezt maga mondta neki. Matolcsyékra egyébként mos rászólt az Európai Központi Bank, hogy az alapítványaiknál jobb lenne, ha nem csinálnának semmilyen illegális ügyletet.

A taxispiac is visszaalakulhat, hoztak ugyanis egy törvényt ami szerint az Uber internetes elérést egy évre blokkolhatná az állam Magyarországon.  Igaz, Fónagy államtitkár korábban többször elmondta, hogy nem ez cél, és kicsit késõbb akár lehet újra árverseny a budapesti taxisoknál is.
Takarékos hozzáállás

Tovább tart a fõleg a takarékok felügyelete körüli háborúskodás, Demján Sándor "segítene, ahol tud", azaz ismét örömest kezébe venné a szektor irányítását. A Takarékbank inkább nem kérne ebbõl. Nem látni pontosan, hogy mi lehet a vége, annyit viszont igen, hogy egyelõre az állam látványosan vegzálja Spéder Zoltánt, és gyengítették a Takarékbank irányítási lehetõségeit is. A Spéder vezette FHB a héten visszafizette a titokzatos kötvényeit, amiket nem tudni ki vett meg, de jegybanki bírságot kaptak érte most, nagyjából négy évvel késõbb. (Az Indexet kiadó CEMP és az FHB tulajdonosi köre között átfedés van, és mindkét cégben Spéder Zoltán az igazgatóság elnöke.)

A földügyi szabályozásunk viszont az EU-nak nem tetszik, ezért az Európai Bizottság perre megy ellenünk. A zsebszerzõdések ügyében 2014-ben indult kötelezettségszegési eljárás, ez ért most bírósági szakaszba. A földügyben egyébként folyamatban van egy másik uniós eljárás is, ezt a külföldiek tulajdonszerzésének korlátozása miatt kezdeményezték.

Valahol vicces, hogy miután az elsõ körben sokan lakásokat vettek az MNB hírhedt Növekedési Hitelprogramjából, most népszerû lett, hogy szinte ingyen vegyenek családi autókat a vállalkozók az ingyenpénzbõl, csak munkaeszköznek kell elsütni a bank felé.

Zajlik közben a Zsolnay-sztori is, az egykor híres, de régóta nem túl jó bõrben lévõ porcelángyárból Pécsenmegfeszített erõvel paterolná ki az önkormányzat a külföldi többségi tulajdonost. Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz közeli figura köröz egyébként a Zsolnay környékén a többségi tulajdonos szerint.
És volt még egy sereg érdekes hír a héten, nézze csak:
105 darab fiatalt hozott haza külföldrõl, 100 millió forintból a "Gyere haza fiatal" nevû állami program. Ennyi elég is volt nekik, bezárják a programot, pedig korábban bõvítésrõl beszéltek.
Maga Rogán Cecília is beszáll a médiabizniszbe.
A magyarok idén többet mennek a Balatonra a külföldiek viszont pont kevésbé.
Nem tetszik a kéményseprõknek, hogy ritkább lesz az ellenõrzés, az AB-hoz fordulnak.
Orbán Viktor veje, Tiborcz István folyamatosan bõvíti a kastálybizniszét, már négy villa és kastély került hozzá. Jól jöhet majd neki a hasonló tevékenységre frissen adott, bõdületes adókedvezmény.
Lázárnak az az ötlete, hogy aki jár rendszeresen szûrõvizsgálatra, az fizessen kevesebb tb-t.
Jönne fel a magyar kóla, a Tikkadt Szöcske, ahogy indul az üdítõk közé érkezik majd a reaktivált Gyöngy üdítõ is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!