2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Levonulóban az ár a Felsõ-Tisza vidékénForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-28 11:14:04
A hideg idõ miatt várhatóan nem lesz utánpótlása néhány napig a Felsõ-Tiszán levonuló hullámnak, ...

így az országhatár és Tokaj közötti szakaszon elsõfokúnál nagyobb szintû készültségre nincs szükség.

A folyó néhány órája tetõzött Tiszabercelnél 395 centiméteren, vagyis néhány centivel a másodfokú készültségi szint alatt. Házakat errefelé nem veszélyeztet az ár, kitelepíteni senkit sem kellett.

Tiszabecs, vagyis az országhatár és Tokaj között árad a Tisza, a vízszint meghaladja a készültségi szintet, de az ár utánpótlása valószínûleg megszûnik: hidegre fordult ugyanis az idõ az elõzõ napokhoz képest, éjszaka fagy várható, így esõ helyett hóra számítanak itt a szakemberek. A hó ráadásul néhány napig valószínûleg nem olvad el, így a mostani áradás levonul a Felsõ-Tiszán - mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Bodnár Gáspár, a Felsõ-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetõje.

Egyelõre bizonytalan, mi várható a Tisza Tokaj utáni szakaszán, ezt befolyásolja ugyanis a közeli Bodrog áradása. A Felsõ-Tisza vidékén árhullám indult el a Szamoson is, de árvízvédelmi készültséget ott nem kell egyelõre elrendelni. Ugyanez a helyzet a Krasznán, a Túron viszont elsõfokú készültségi szint közelében tetõzhet az ár.

A belvíz miatt Felsõ-Szabolcsban másodfokú, Beregben elsõfokú a készültség. Tiszabercelnél éjjel-nappal mûködnek a szivattyúk, naponta körülbelül 450 ezer köbméternyi belvizet emelnek át itt a Tiszába.

A Felsõ-Tisza vidékén lakott terület sem a belvíz, sem az árvíz miatt nincs veszélyben, a belvíz mezõgazdasági területeket érint. Az ár- és belvíz elleni védekezésben most körülbelül 50 ember vesz részt a körzetben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!