2024. április 23. Kedd, Béla.
 
ÁRVÍZ - elsõfokú készültség a Bodrogon, harmadfokú a SajónForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-28 11:29:26
Elérheti vasárnap este az elsõfokú készültség elrendeléséhez szükséges értéket a Bodrog vízszintje a határnál, a Sajó pedig hétfõn várhatóan Miskolc illetve Alsózsolca térségében tetõzik.

Akárcsak a Felsõ-Tisza vidékén, valószínûleg Észak-Magyarországon sem lesz utánpótlása a folyókon levonuló árhullámnak. Házakat errefelé nem veszélyeztet a víz.

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén az utolsó adatok szerint 147 kilométeren van másodfokú árvízvédelmi készültség a Tarna mentén, és 68 kilométeren harmadfokú a Sajónál.

A Sajó szombaton tetõzött Sajópüspökinél 338 centiméteren, a folyó felsõ szakaszán azóta körülbelül fél métert apadt a vízszint, a középsõ és az alsó szakaszon viszont intenzíven árad. Most Sajószentpéternél van a vízszint tetõzés közelében, 353 centiméteren. A folyó több utat elöntött, egyebek mellett Putnok, Királd, Sajókaza, Sajóivánka körzetében, de elzárt települések nincsenek az utolsó hírek szerint. Hétfõn várhatóan Miskolc, illetve Alsózsolca térségében tetõzik a Sajó.

 

A Bodrogon most még nincs készültség, de vasárnap este vagy éjszaka elérheti a folyó vízszintje a határnál található Felsõbereckinél az elsõfokú készültség elrendeléséhez szükséges 550 centimétert. Nincs árvízvédelmi készültség egyelõre a Tiszának azon szakaszán sem, amely az igazgatóság területéhez tartozik - tudta meg a Független Hírügynökség vasárnap este Csont Csabától, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetõjétõl.

 

Az elmúlt napokban sok csapadék hullott a Hernádnál is, megemelkedett a folyó vízszintje, de készültséget itt nem rendeltek el és valószínûleg nem is fognak.

 

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén belvíz egyelõre nem okoz gondot, lakott területek nem veszélyeztet az áradat. Az elmúlt két napban jelentõs mennyiségû csapadék nem esett errefelé, ezért az árhullámnak várhatóan nem lesz utánpótlása, gond nélkül levonulhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!