2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Baleset-megelõzési tanácsok a nyári vakáció idõszakáraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-26 20:38:29
Címkék: Bihari hírek
A nyári hónapokban, a tanítási szünet idõszakában jelentõsen megnövekszik a gyermekek veszélyeztetettsége és ez egyaránt igaz a közlekedési, az otthoni, és az egyéb balesetekre is.

A tanítás befejezését követõen a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, sok szabadidõvel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, továbbá felügyeletük sincs mindig kellõképpen megoldva.

A közúti baleseti statisztikai adatok egyértelmûen alátámasztják, hogy a legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik és a tragédiák száma is ekkor a legmagasabb. Nyáron jellemzõen a kerékpáros balesetek a gyakoribbak. Szükséges megjegyezni, hogy a kerékpáros gyermekbalesetek látenciája viszonylag magas. Sok baleset ugyanis nem a közúton, hanem játszótéren, parkban, udvaron, vagy más hasonló helyen történik, többnyire egyéb külsõ közreható tényezõ hiányában, s ezek az esetek a közúti baleseti statisztikában értelemszerûen nem jelentkeznek.

A gyermekek koruknál és tapasztalatlanságuknál fogva a legveszélyeztetettebb és legsérülékenyebb képviselõi a közlekedésnek. Még nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, melyek a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlenül szükségesek, nem érzik a veszélyeket, s figyelmük sem eléggé koncentrált. Ezért – ahol gépjármû-közlekedés van – mindenhol potenciális veszélyek leselkednek rájuk: a forgalmas, vagy akár a gyérebb forgalmú utak mentén, a kijelölt gyalogos-átkelõhelyeknél, a lakó- és pihenõövezetekben, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a játszóterek és találkozóhelyek környezetében.

Vigyázzanak a közlekedõ gyerekekre a nyári szünidõben is!

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!