2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Hõség – Több megyében másodfokú riasztások a heves zivatarok miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-26 20:45:11
Címkék: Bihari hírek
Az ország több járásra másodfokú riasztásokat adott ki a heves zivatarok veszélye miatt a meteorológiai szolgálat szombaton kora este.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Baranya, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében adtak ki narancssárga, vagyis másodfokú riasztásokat. Az érintett területeken a következõ órákban olyan heves zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket károkozó szél, jégesõ is kísérhet, és rövid idõ alatt jelentõs mennyiségû csapadék is hullhat. Emellett több megyére adtak még elsõfokú figyelmeztetést a heves zivatar, illetve felhõszakadás veszélye miatt, miközben a hõség miatt is országszerte elsõ- és másodfokú figyelmeztetések vannak érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: szombat késõ estig a délnyugati területeket összefüggõ zivatarrendszer is elérheti, amelynek környezetében nagyobb területen is lehet viharos széllökés.

Kiemelték: vasárnap nyugat felõl egyre nagyobb területen szûnik meg a hõség. A hõmérséklet vasárnap a Dunától keletre még több helyen 25 és 27 fok között lehet, de a Dunántúl legnagyobb részén már 25 fok alatt marad a napi középhõmérséklet.

A jelenlegi elõrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hõmérséklet 17 és 23 fok között valószínû. A legmagasabb hõmérséklet a Nyugat-Dunántúlon 26 fok körül, másutt 29 és 34 fok között alakul. Vasárnapra a hõség miatt már csak elsõfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a fõvárosra, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ezzel együtt továbbra is felhívták a figyelmet arra, hogy vasárnap is a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.7-es (extrém) UV-B sugárzás várható.

Kiemelték továbbá, hogy az éjjel és vasárnap napközben nyugat felõl közeledõ hidegfront elõtt, majd a fronttal több hullámban zivatarok alakulnak ki, amelyekhez elsõsorban felhõszakadás, erõs vagy viharos szél és jégesõ társulhat. A heves zivatar és a felhõszakadás veszélye miatt vasárnapra az egész országra elsõfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!