2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Soros: Az EU szétesése gyakorlatilag visszafordíthatatlanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-26 21:18:57
Címkék: Bihari hírek
Az, hogy a brit szavazók többsége a kilépés mellett voksolt, „gyakorlatilag visszafordíthatatlanná teszi az EU széthullását", írta Soros György a Project Syndicate nevû weboldalon tett bejegyzésében.

Soros, aki komoly nyereségre tett szert, mikor 1992-ben az angol font ellen tett a tõzsdén, hozzátette: a csütörtöki szavazás eredmény valószínûleg Nagy-Britanniának sem tesz majd jót. A gazdasági hatásokat a 2007-2008-as világválsághoz hasonlónak jósolja.

Fotó: Lakruwan Wanniarachchi / AFP

Az üzletember szerint a kilépés hosszabb távon jó és rossz döntésnek egyaránt bizonyulhat (vagyis akár jobban is járhatnak, mint azok az országok, akik az EU-ban maradnak), de rövid és középtávon a brit gazdaság és az emberek maguk is jelentõsen nehezebb helyzetbe kerülnek a szavazás eredménye miatt.

Soros arról is ír, hogy a brit kilépés a többi, amúgy is a töréspont körül imbolygó tagállamban is felerõsítheti az euroszkeptikus hangokat és kezdeményezéseket, vagyis könnyen lehet, hogy a csütörtöki eredmény csk az elsõ a sorban. Ráadásul a mostani helyzet a radikális pártok erõsödését is hozhatja.

Ugyanakkor a milliárdos szerint nem szabad feladni, hiszen bár az EU egyértelmûen nem hibátlan, ez egy kiváló alkalom lehet az újratervezésre.
Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

  • Nagy-Britannia népszavazáson döntött, kilép az EU-ból. Lemondott David Cameron miniszterelnök, a font bezuhant, válságtanácskozások mindenhol – ez volt a Brexit-döntés utáni nap.
  • 10 kérdés, 10 válasz, mi lesz a népszavazás után. A kilépés pontos menetrendjérõl itt írtunk.
  • Összeszedtük, mi lesz a kint dolgozó magyarokkal, és az Angliában tanuló magyar diákokkal a Brexit miatt.
  • Kozmopoliták és kelták az angol vidék ellen, a munkásosztály Brüsszel ellen – nézze meg, kik   szavaztak a Brexitre. A brit szavazók egy része már meg is bánta, hogy a jogi agyrémnek számító kilépést választotta, de politikailag már elég nehéz visszacsinálni az egészet.
  • London, a skótok, az északírek és Gibraltár – az Egyesült Királyság szétesésének lehetõségérõl ebben a cikkünkben olvashat bõvebben. Többen attól félnek, hogy más európai országokban is dominóhatás indulhat el.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!