2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Kéknyelv-betegség: fõ az óvatosság!Forrás: HAON
Utolsó módosítás: 2008-10-09 14:30:09
Hajdú-Bihar –Az úgynevezett kéknyelv-betegség miatt megyénkben is korlátozó intézkedéseket léptetett életbe az állategészségügyi hatóság azt követõen, hogy a borsod megyei Gelej községben egy beteg szarvasmarhát találtak.

Az úgynevezett kéknyelv-betegség miatt megyénkben is korlátozó intézkedéseket léptetett életbe az állategészségügyi hatóság azt követõen, hogy néhány héttel ezelõtt a borsod megyei Gelej községben egy beteg szarvasmarhát találtak. Póser Pál, megyei fõállatorvos a Naplónak elmondta, hogy a juhra és a szarvasmarhára vonatkozó korlátozó intézkedések idén biztosan érvényben maradnak.
A kéknyelv-betegség a kérõdzõk nem fertõzõ vírusos eredetû betegsége, melyet az állatok, illetve az emberek vérével táplálkozó szúnyogok
terjesztenek.

Az állatoknál a betegség magas lázzal, fokozott nyálképzõdéssel, valamint az ajkak és a nyelv duzzadásával jár, melynek következtében a nyelv megkékül. (Innen a betegség neve.)

150 kilométeren belül
A szakembertõl megtudtuk, hogy megyénk teljes területe beleesik abba a védõövezetbe, amit a geleji eset 150 kilométeres körzetében jelöltek ki, és amelyen belül a korlátozások életbe léptek.

Ennek keretében ha valaki vágóhídra akarja vinni a juhot vagy a marhát, elõtte 48 órával be kell jelentenie, hogy a hatósági állatorvos igazolhassa, az állat egészséges.

Tenyészállatot pedig a korlátozás ideje alatt csak azt követõen lehet értékesíteni, ha elõtte a vérvétel negatív eredményt hozott. Hajdú-Biharban (ahol mintegy 200 ezer juhot és 70 ezer szarvasmarhát tartanak) idén biztosan érvényben maradnak a korlátozó intézkedések - tuduk meg a szakembertõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!