2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
900 offshore-céget vizsgált a rendõrségForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-28 20:10:45
Címkék: Bihari hírek
Eddig csaknem kilencszáz offshore céget vizsgált át a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) az offshore-ügyek magyarországi szálainak felderítésére alakított tíz emberbõl álló nyomozócsoport - írta a Magyar Idõk.

A lapnak a rendõrség nem árult részleteket az ügyekrõl, de a cikkbõl kiderül, hogy hatalmas dream team állt fel a külföldi adóparadicomokban alapított cégek vizsgálatára: a NAV, a közbeszerzési hatóság és a titkosszolgálatok is szerepet játszanak a dologban.

Sõt, a nyomozóhatóságok még a sajtóhíreket is ellenõrzik a Magyar Idõk értesülései szerint! Alapvetõen azt vizsgálják, hogy a offshore-botrányban érintett cégeknek lehet-e közük valamilyen korábbi büntetõeljáráshoz, amit valószínûleg nem igazán nehéz megállapítani.

Az offhsore-botrány áprilisban robbant ki, amikor egy kiszivárogtatás nyomán nyilvánosságra kerültek a Mossack Fonseca offshore-ozással foglalkozó panamai ügyvédi iroda belsõ iratai. Akkor kiderült, hogy számos híresség, politikus és milliárdos használta az offshore-üzletág  piacvezetõ szereplõjének számító  Mossack Fonseca szolgáltatásait. Közvetve érintett volt például Vlagyimir Putyin orosz elnök és David Cameron brit miniszterelnök is, Kínában pedig cenzorok hada dolgozott azon , hogy az ország lakói ne szembesüljenek vezetõi offshore-kapcsolataival.

Magyarországon eddig egy áldozatot szedett a botrány: Boldvai Lászlónak, az MSZP politikusának feleségérõl derült ki, hogy volt offshore-cége. Boldvai emiatt felfüggesztette párttagságát. De a leggazdagabb magyarok közül is többen szerepeltek az offshore-listán. De kiderült, hogy volt egy magyar tulajdonú offshore-bank is a leleplezett cégek között.

Arról, hogy mi ez az egész offshore-ozás, itt írtunk részletesen.

A Magyar Idõk arról is ír, hogy az ettõl függetlenül folyó Alstom-ügyben a nyomozás határideje idén augusztus 3-a, de ha szükséges, az idõpontot meghosszabbíthatják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!