2024. április 24. Szerda, György.
 
Miért tartósít a só?Forrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-28 20:44:29
Címkék: Bihari hírek
Ma már nem sóval tartósítjuk a húst, ha egyszer ott a mélyhûtõ is, de azért aki látott már disznóölést, az tudja, hogy nem minden fog beférni a hûtõbe. Szóval, valószínûleg azt is látta már, hogy sóval tartósítják az élelmiszereket. Ahogy egyébként tette évszázadokig az emberiség. Pont ettõl ért olyan sokat a só, és nem azért, hogy jó legyen a leves fûszerezése.

Alapvetõnek vesszük, de végül is miért tartósít a só? A biológiai-kémiai alapoknak, az ozmózisnyomásnak nevezett csodás jelenségnek köszönhetõen. Az ozmózis az a kémiai jelenség, amikor a különbözõ koncentrációjú oldatokban az oldott anyagok megpróbálják homogénen betölteni a teret.

Például, ha vesszük a vörösvérsejteket és vízbe rakjuk õket, a félig áteresztõ sejtmembránnak köszönhetõen a viszonylag sós környezetben lévõ sejt (a vörösvérsejt belsejének sókoncentrációja nagyobb, mint a vízé, amibe beletettük) egyre több vizet fog elnyelni – egészen addig, amíg szét nem robban. Ha ugyanezt a vörösvérsejtet olyan vízbe rakjuk, amely sósabb, mint a sejt belsejében lévõ folyadék, fordított folyamat játszódik le: a sejt egészen addig vizet veszt, amíg össze nem nyomódik.

Ugyanez a folyamat játszódik le a legtöbb mikrobával is. A sónak köszönhetõen nehezen tudnak túlélni a húson élõsködõ apró lények, azaz jóval késõbb romlik meg a hús. Minél több sót használunk, annál erõsebb a hatás. A cukorral is ugyanez érhetõ el, gyakran használják is a só erõteljes ízének ellensúlyozására.
Fotó: Dívány

Emellett só és a cukor  gátolják a mikrobák DNS-ét másoló enzimek mûködését is. A cukor pedig, ha nagyon kis arányban van jelen, tápanyag a mikrobákban, ilyenkor bizonyos mikrobák más mikrobákat gátló anyaggá alakítják egy részét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!