2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
15 milliárd dollárból rendezik a VW-botránytForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-28 21:41:19
Címkék: Bihari hírek
A Volkswagen megállapodásra jutott az amerikai autótulajdonosokat képviselõ ügyvédekkel és a szövetségi kormánnyal a dízelbotrány miatt benyújtott keresetek rendezésérõl, amelynek alapján legalább 14,7 milliárd dollárt kell kifizetnie a német autógyártónak különbözõ jogcímeken - írja az MTI. Ezzel viszont csak a perek egy része zárulhat le – közölték a tárgyalásokat jól ismerõ, névtelenül nyilatkozó források.

A megállapodás és az összeg sem végleges. Az ügyben eljáró San Franciscó-i bíró elé kedden terjeszti be a javaslatot a német vállalat, és várhatóan csütörtökön hirdetnek ítéletet.

A javaslat értelmében a Volkswagen 10 milliárd dollárt költ a károsanyag-kibocsátási botrányban érintett 475 ezer dízeljármû visszavásárlására vagy megjavítására, illetve a tulajdonosok kártérítésére. Ezen felül 2,7 milliárd dollár értékû bírságot fizet a szövetségi és a kaliforniai környezetvédelmi hatóságoknak környezetszennyezés miatt, további kétmilliárd dollárt pedig zéró emissziós technológiák kutatására és fejlesztésére fordít.

Még ha a bíró jóvá is hagyja a megállapodást, ezzel a Volkswagen vesszõfutása nem ér véget az Egyesült Államokban. További büntetésekre és bírságokra számíthat az amerikai igazságügyi minisztérium által indított büntetõjogi per és a tulajdonosok gyûjtõperei nyomán. Emellett a megállapodás nem terjed ki arra a nagyjából 90 ezer, 3 literes dízelmotorokkal felszerelt, leginkább luxusmodellre, amelyeknél más típusú csalás gyanúja merült fel.

A legnagyobb európai autógyártó vállalatot az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége tavaly szeptember 18-án vádolta meg azzal, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemû jármûbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai elõírások.

Az évi 200 milliárd eurós forgalmat lebonyolító és 600 ezer munkavállalót foglalkoztató Volkswagen három nappal késõbb elismerte a csalást, és jelezte, hogy az EA 189 típusú motorral üzemelõ, mintegy 11 millió jármû esetében "jelentõs eltérést" tapasztaltak a tesztüzemmódban és a közúti közlekedés során ténylegesen kibocsátott káros anyagok értékei között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!