2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Mától a furcsa hátterû konzorciumé az MKB bankForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-06-30 21:36:16
Címkék: Bihari hírek
Sikeresen zárult az MKB Bank értékesítése, írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank. Az MKB Bank Zrt. új tulajdonosai a Blue Robin Investments S.C.A., a Metis Magántõkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium résztvevõi 45-45-10 százalék arányban.

Ezt sajtótájékoztatón is bejelentették az új tulajdonosok képviselõi. Itt Semsey Barna, az ismeretlen hátterû Blue Robin tanácsadója felolvasta, hogy a vevõknek "konkrét elképzeléseik vannak a bank jövõjérõl". Ennek egyik része, hogy egy "nemzetközi tanácsadói testületet" hoznak a bank mellé, akik olyan szakemberek lesznek, akik értenek a kereskedelmi bankoláshoz.

Emellett a munkavállalói részvényesi programmal fogják motiválni a dolgozókat, itt összesen 10-15 százalék kerülhet majd még a 2019-es tervezett tõzsdére menetel elõtt egyes dolgozókhoz.

Jaksa János a szintén ismeretlen finanszírozású Minerva tõkealap vezetõje azt mondta el olvasás nélkül, hogy fantasztikus érzés nekik, hogy most elutalták a vételárat. Az Ernst&Young, az Oppenheim és a Lovászi ügyvédi irodák voltak a tanácsadóik a folyamat során, akik nem egyszer hétvégén is dolgoztak nekik.

Arra kérdésre, hogy leírták-e a felügyeletnek a Metis februári engedélyezésekor, hogy az összes pénzük csaknem felébõl egy kereskedelmi bank  kisebbségi részesedését fogják megvenni, Jaksa nem válaszolt egyértelmûen. Ez azért érdekes, mert egy ilyen befektetés szuper kockázatosnak számít, legalábbis szokatlan, ha a legnagyobb magyar magántõke-alap így indul. Elmondott errõl Jaksa viszont olyanokat, hogy "az alapkezelõ dolga és felelõssége, hogy jó helyre fektesse a be rábízott összeget", illetve, hogy "õk ezeket az üzleti lehetõségeket akarják megragadni". Emellett pedig van befektetési szabályzatuk, aszerint fektetnek be.

Ezeken túl erõsen fognak építeni a bank értékeire és tudására, gyakorlatilag minden területen, különösen talán a vállalati hitelezésben és a private bankingben. Az elsõ negyedévbe nyereséges volt az MKB, és talán év végén se lesz veszteség. Úgy tervezik, hogy nem is kell majd további tõkeemelés.

Rakesh K. Aggarwal a Blue Robintól bejelentette, hogy õ tényleg létezik, ennek egyik jeleként most itt van személyesen. Arról is beszélt, hogy a Blue Robint eleve arra hozta létre, hogy európai pénzügyi cégekbe fektessen be. Azt egyébként minden résztvevõ hangsúlyozta, hogy a JP Morgan hozta össze a feleket a felvásárlás során, azaz nem elõre állapodtak meg. Aggarwalnak nagyon tetszik az MKB mostani menedzsmentje, de az is, hogy tesznek egy nemzetközi tanácsadócsapatot még melléjük.

Fotó: Soós Lajos / MTI

A Pannónia CIG Alapkezelõtõl érkezõ Benczédi Balázs szerint õk is aktív tagjai akarnak majd lenni a bank mûködésének, tudásukkal majd támogatnák a folyamatokat.

Az MNB azt írja, az MKB Bank Zrt. szanálási eljárása során az összes szükséges intézkedést végrehajtották, így a szanálási eljárását 2016. június 30. napjával megszüntetik. A bank tulajdonosi jogosultságait ezután már az új részvényesek gyakorolják. Az új tulajdonosok háttere részben elég homályos. A Blue Robin Investments anyacégének tulajdonosa egy szingapúri vállalkozás, mind a Blue Robint, mind anyacégét nem túl régen alapították minimális tõkével, és az MKB-ban 45 százalék tulajdont szerzõ társaság konzorciumi társaival úgy adta be az ajánlatát, hogy még be sem volt jegyezve.

A szanálási feladatkörében eljáró Magyar Nemzeti Bank 2014. december 18-án vette meg az MKB-t német tulajdonosaitól - elsõsorban Bajországtól - és rendelte el a bank szanálását. A folyamat 2016. tavaszára jutott odáig, hogy a bankot értékesíteni lehetett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!