2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A tragikus gyerekhalálok után a kormány több kooperációval próbál javítani a rendszerenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-01 15:56:55
Címkék: Bihari hírek
Gyermekbiztonsági ügyekért felelõs munkacsoportot hoz létre a kormány

A Gyermekeink Biztonságáért Kiemelt Ügyek Munkacsoport feladata az lesz, hogy a gyermekek elhanyagolása, bántalmazása, az ezzel összefüggõ haláleset ügyében folytatott gyámhatósági, gyermekvédelmi eljárások lezárulását követõen tapasztalatokat fogalmazzon meg az eljárásban részt vevõ gyermekvédelmi jelzõrendszeri tagok, az érintett szervezetek és személyek tevékenységérõl.

A munkacsoport megismerhetõvé teszi a tapasztalatokat a gyermekvédelemben dolgozó szakemberekkel, de javaslatot is tehet a jogszabályok módosítására és a gyermekvédelmi rendszer szereplõi közötti együttmûködés javítására.

A munkacsoportot az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára vezeti, a testületbe a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium delegál még. Rajtuk kívül felkérik az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfõbb ügyészt, az alapvetõ jogok biztosát, a Szociális és Gyermekvédelmi Fõigazgatóság fõigazgatóját, az országos rendõrfõkapitányt és a gyermekjogi képviselõt foglalkoztató szervezet vezetõjét is, hogy állandó meghívottként vegyen részt a csoport munkájában.

Több tragikus eset kapcsán is kiderült, hogy vannak helyek, ahol nagy bajok vannak az illetékes szervezetek együttmûködésével és a gyermekvédelmi jelzõrendszerrel. A másfél évesen csont soványra fogyott gyöngyösi kislány halála után több vizsgálat is volt a büntetõeljárás mellett, a Heves Megyei Kormányhivatal több illetékes felelõsségét is megállapította, majd több gyermekvédelmi elõírást is megváltoztattak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!