2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Hogyan kell átírni a mobilszámokat?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-05 17:09:12
Az újítással lehetõvé válik a mobilszolgáltatók által használható számmezõ közel 6 millió telefonszámmal való bõvítése.

Január 15-tõl a mobiltelefon-számokat csak a teljes formátum, azaz mind a 11 számjegy (elõhívó, körzetszám és telefonszám) tárcsázásával lehet hívni, megszûnik az egy hálózaton belüli hét számjegyes hívás lehetõsége - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).


06 vagy +36…
A változásról rendelkezõ kormányrendelet szerint egy mobiltelefon-szám a 06-os belföldi, vagy +36-os nemzetközi elõhívóból, a szolgáltató kétjegyû körzetkijelölõ számából (20/30/70), valamint a hétjegyû elõfizetõi számból áll.

Természetesen a változtatással egyetlen szám sem módosul, ugyanakkor elkerülhetõvé válik, hogy valaki egy esetleges számhordozás után a telefonmemóriába régebben beírt hétjegyû szám hívásával mást érjen el, mint akit akart.

A mobiltelefon-tulajdonosoknak tehát januárig a telefonjuk memóriájában tárolt hét jegyû számokat ki kell egészíteniük a 06, vagy +36 azonosítóval és a szolgáltató kijelölõ számmal.

Az NHH javaslata szerint a legcélszerûbb mindig a +36-os formával kezdeni a telefonszámok rögzítését, mert így külföldrõl is lehet magyar mobiltelefonnal magyarországi számot hívni. A szolgáltatóknak decemberben kell valamennyi ügyfelüket tájékoztatni a változásokról.
Bõvülõ számmezõ

Ezzel a megoldással lehetõvé válik a mobilszolgáltatók által használható számmezõ közel 6 millió telefonszámmal való bõvítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyû elõfizetõi számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdõdhetnek majd, míg erre jelenleg nincs lehetõség.

A bõvítés azért vált szükségessé, mert jelenleg a három magyarországi mobilszolgáltató közel 12 millió hívásfogadásra alkalmas SIM-kártyával rendelkezik, és lassan elfogynak a kiadható számok. Szintén a potenciálisan elérhetõ számok körének bõvítését jelenti, hogy a jövõben a 20/30/70-es szolgáltatói szám mellett a jelenleg nem használt 31-es mezõben is kiadhatóak lesznek mobiltelefonszámok, amennyiben ezt valamelyik mûködõ szolgáltató igényli, vagy ha saját hálózattal nem rendelkezõ, virtuális mobilszolgáltató lépne a magyar piacra.


Melyik az a 11?

06-os belföldi vagy +36-os nemzetközi elõhívó szolgáltató körzetkijelölõ száma (20/30/70) hétjegyû elõfizetõi szám (pl: 9662-448)

Mobilszámok: január közepétõl a hétjegyû számok nem hívhatóak

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!