2024. április 24. Szerda, György.
 
Halál Hajdú-Biharban - mit tehetünk ellene?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-05 17:50:14
Összesen huszonháromszor riasztották a mentõket emiatt, ebbõl kilenc eset volt Debrecenben.

Az októbertõl elkezdõdött fûtési szezonban már halálos kimenetelû szénmonoxid-mérgezés is bekövetkezett megyénkben. Összesen huszonháromszor riasztották a mentõket emiatt, ebbõl kilenc eset volt Debrecenben.

 

Dr. Újvárosi András, a Debreceni Mentõszolgálat vezetõtisztje elmondta, a szagtalan, színtelen gáz fejfájást, izomgyengeséget okoz, amit sajnos sokszor nem vesznek észre idõben a lakók.

Utóbbi miatt nehezen tudnak mozogni a bajba jutottak, így a menekülés is nehezebb. Amennyiben nem halálos kimenetelû a baleset, a bent töltött idõ illetve a belélegzett gáz mennyiségétõl függõen eszméletvesztés, de akár agyi károsodás is bekövetkezhet. Arra hívta fel a figyelmet, érdemes szénmonoxid-riasztót szerelni a lakásba.
Ezt javasolja a Fütesz Kft mûszaki vezetõje, Nyizsnyik Tibor is. A készülék megvásárlását érdemes szakemberre bíznunk, a laikus vásárló ugyanis szinte csak az ár alapján tájékozódhat. 8-10, de akár 30- 40 ezer forintot is kérhetnek egy ilyen berendezésért.

Egy középár-kategóriás termék már nagy valószínûséggel biztonságosan mûködik a mûszaki vezetõ szerint. Emellet azonban nélkülözhetetlen a kötelezõ, rendszeres karbantartás, amit cégük végez- hangsúlyozta Nyizsnyik Tibor.
A tulajdonos tehet még azonban ezen kívül is a biztonságáért. Szükséges tisztán tartani a gázkészüléket, amihez évente egyszer szakszervíz segítségét kell igénybe vennünk. A levegõutánpótlás hiánya okozta azonban eddig a legtöbb problémát, ami veszélyhelyzetet teremtett, így érdemes erre is nagyon odafigyelnünk.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!