2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
A magyar gazdaságnak sem tenne jót, ha elhúzódna a török káoszForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-17 18:57:28
Címkék: Bihari hírek
Egyre durvább a helyzet Törökországban, a pénteken kirobbant katonai puccskísérletnek már halálos áldozatai is vannak és jelenleg úgy tûnik, súlyosbodhat is a már így is elég véres konfliktus. Márpedig egy elhúzódó krízis, netán egy polgárháborúba torkolló belpolitikai konfliktus a magyar gazdaságra is hatással lehet, mivel Törökország fontos gazdasági partnere Magyarországnak.

A gazdaságban meghirdetett keleti nyitás politikája igazából csak Törökországban lett sikeres.  A KSH szerint a török árukból 2010-ben 332 578 millió forint értékben hoztunk be, ez a szám 2013-ban 420 055 millió volt. Eközben csaknem megduplázódott a Törökországba érkezõ magyar export is, így lett Törökország hazánk ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere.

Fotó: AFP

A két ország közötti kereskedelmi forgalom nagyjából 2,7 milliárd dollárt ért el tavaly, ebbõl a magyar export nagyjából 2 milliárdot tett ki és mintegy 700 millió dollár volt a magyar import Törökországból.

A magyar Eximbank 212 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar-török vállalatok közötti együttmûködés finanszírozására. A Fõvárosi Vízmûvek megállapodást kötött az ankarai és az isztambuli vízmûvekkel, a magyar kormány ettõl azt reméli, hogy a magyar technológiai export növekedni fog.

Tavaly még Magyarország volt a második legjelentõsebb szarvasmarha szállító Törökországba, 46,5 millió dollárért szállított szarvasmarhát a török félnek, de a "kéknyelv vírus" miatt az export megszakadt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!