2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szétégetheti a telefonját a töltõkábelForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-17 20:06:12
Címkék: Bihari hírek
Néhány új okostelefont és laptopot már usb type-c kábellel kell tölteni, amit arról lehet felismerni, hogy mindkét irányban bedugható. Ilyen csatlakozója van például a Huawei P9-nek, Oneplus 3-nak és a Nexus 5X-nek. Ennek az újfajta kábelnek azonban van egy hátrányos tulajdonsága: ha rossz minõségû, szétsüti a mobil elektronikáját, használhatatlanná válik az egész.

Mivel az Index szerkesztõsége beszerzett néhány Nexust, égetõvé vált a kérdés, hogy hol lehet jó minõségû usb-c kábelt venni. A sarki GSM-kuckók nagy részében nem is árulnak ilyen kábelt. Ahol mégis, ott mûanyag zacskóból, ismeretlen gyártótól, nulla garanciával, és ehhez képest viszonylag drágán, 2500-3000 forintért szerezhetünk egyet. Ezek az igazán rizikósak, mert nem tudhatjuk, hogy mibõl van a kábel és mit ereszt rá a telefonunkra.

Még az Allee-ban lévõ Best Byte kereskedésben is zacskózott terméket kaptunk, de ott legalább Delock márkájút, ami egy nagy kábelgyártó cég, és a weboldala is fel van tüntetve. A Media Markt pedig közismert Hama márkájú kábelt árul, amelynek a dobozán azt írják, hogy a kábelre 10 év garanciát vállalnak.   
Forró a helyzet

Az igazán nagy problémák abból adódnak, hogy a telefon usb type-c portja más áramerõsséget igényel, mint amit a töltõ vagy a számítógép hagyományos (type-a) portja leadna. Volt, aki egy nem szabványos kábellel egy 400 ezer forintos laptopot tett tönkre.

A szabványnak megfelelõ kábelekkel minden rendben lenne, de az általunk bejárt hazai boltokban
egyetlen olyan usb-c kábel sem volt, amelyen szabványos megjelölések lennének.

Ránézésre pedig elég nehéz eldönteni, hogy az adott kábel milyen minõségû alapanyagokból készült, és hogy van-e benne megfelelõ ellenállás, amely csak annyi áramot enged át, amennyi szükséges.

Az USB-IF nevû szervezet jogosult megállapítani, hogy az általa letesztelt eszközök megfelelnek-e az usb szabványának. Elég alapos vizsgálatot végeznek el: felvágják a kábeleket, hogy megnézzék benne a drótokat és az ellenállást, és tízezerszer használják, amivel azt szimulálják, hogy mi történne a kábellel három év után. Ha a termék minden teszten átment, akkor helyezhetik el a csomagolásán az alábbi logók valamelyikét. Ide kattintva meg is lehet nézni néhány garantáltan jó minõségû kábelt.


Sajnos az USB-IF nem ellenõrizheti a gyártókat, és arra sem kötelezheti õket, hogy küldjék be tesztelésre a termékeiket. Ettõl függetlenül jó tudni, hogy miként találhatjuk meg a biztosan szakszerûen ellenõrzött termékeket. A másik támpont az lehet, ha ismert gyártótól vásárolunk, így például a Hama vagy a Delock neve láttán megnyugodhatunk. Az utóbbit mi magunk is megvizsgáltuk, és megfelelõnek találtuk.

Általában az ár is sokat elárul a termék minõségérõl, és biztosan nem vennénk olyan kábelt, amely olcsóbb egy korsó sörnél. Ebben az esetben viszont megbukott ez a szûrõ, hiszen a boltok bejárásakor azt tapasztaltuk, hogy a sarki gsm-üzletek voltak a legdrágábbak, annak ellenére, hogy a termékeik eredetét teljes homály fedi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!