2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Atomcsapásra képes ûrhajót építenek az oroszok
Utolsó módosítás: 2016-07-18 14:46:12
Címkék: Bihari hírek
Az orosz hadsereg egyik ezredese az állami Sputnik News híroldalon jelentette be, hogy olyan harci ûrhajó kifelesztésén dolgozik, ami a Föld tetszõleges pontjára képes csapást mérni, extra rövid idõ alatt. A cél az 1-2 órás reakcióidõ elérése, a gép prototípusa pedig várhatóan 2020-ra készül el.

Az igazán félelmetes ebben az, hogy
az ûrhajó a tervek szerint nukleáris fegyverekkel lesz felszerelve

Ez pedig szakértõk szerint a nyolcvanas évek csillagháborús terveit, és az orosz-amerikai hidegháború új fejezetét hozhatja el. Az orosz védelmi minisztérium annyit közölt, hogy az állami média kicsit félreértette a hírt, bár az ûrhajón tényleg dolgoznak, az atomfegyver-hordozás és -bevetés képessége valójában csak egy elméleti síkon létezõ hipotézis vele kapcsolatban.


Az amerikaiaknak van már katonai célokra használt hasonló jármûvük, ez a Boeing X-37B-je, ami nagyjából a Nemzetközi Ûrállomás miniatürizált, a földi irányítóközpontból távvezérelt változatához hasonlít, persze atomfegyverek nélkül. Az egyelõre név nélküli orosz gép a tervek szerint az orosz légtérben járõrözne, és külön parancsra emelkedne csak ki a világûrbe, hogy a célpont terület felett térjen vissza meglepetésszerûen a légkörbe. Mindez persze megsértené az 1967-es Outer Space Treaty nemzetközi egyezményt, ami a fegyvermentes világûrt garantálja.

Az oroszok egyébként az X-37B elsõ repülésénél 2010-ben kisebb diplomáciai vihart kavartak, és azzal vádolták Amerikát, hogy az egyezményt megszegve fegyvert telepít az ûrbe. Független szakértõk ekkor egybehangzóan azt állították, hogy az amerikai gép egyszerûen túl kicsi ahhoz, hogy a Földön bevethetõ fegyvert vigyen magával, így a botrány hamarosan elült.

Az orosz sajtó szerint a nukleáris harci ûrhajóról a szeptemberi moszkvai Army-2016 International Military Technology Forum konferencián fognak többet elárulni a tervezõi. Egyelõre csak annyi konkrétumot mondtak, hogy 20-25 tonna a tömege, ami nagyjából egy F/A 18 Hornet vadászgépének felel meg. Az igazán nagy kérdés az, hogy milyen hajtómûvel oldanák meg a gép mozgatását, elvileg a szeptemberi eseményen ezt is megmutatják majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!