2024. április 24. Szerda, György.
 
Nyomozni kezdett a rendõrség az MNB-alapítvány miattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-22 17:45:15
Címkék: Bihari hírek
Nyomozás indult a Matolcsy-féle MNB-s alapítvány, a PADA ügyében "hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt." A feljelentést Tényi István magánszemély tette. A nyomozással a fõügyészség az elsõ kerületi rendõrkapitányságot bízta meg.

Korábban megírtuk: nem stimmelnek a PADA közérdekû adatként kiadott kuratóriumi jegyzõkönyvei, a szocialisták adatigénylésére kiadott dokumentumok ugyanis több ponton is eltérnek azoktól a jegyzõkönyvektõl, amelyeket az alapítvány korábban a honlapján hivatalos anyagként közzétett a honlapján.

Más a fejléc, más a központozás, a sortörés, a betûtípus, az oldaltörés, sõt, apró szövegszerû eltérések is vannak, a dokumentumok alján szereplõ aláírásokat pedig képként szúrták be. Felmerül a kérdés: melyik az eredeti, hiteles jegyzõkönyv, és ha az egyiket késõbb készítették, arra mi szükség volt.

De nem csak a jegyzõkönyvekkel van probléma, egyes nyilvánosságra hozott befektetési döntéseknél nincsenek rendben a dátumok sem: például egy 2014 május 13-án keltezett döntés egy június 13-án és egy május 30-án elfogadott határozatra hivatkozik. (Tényi István feljelentésében kimondottan ezeket kifogásolta.)

Már az adatokat kiperelõ szocialista Tóth Bertalan is feljelentést tett az ügyészségen õ azonban nem okirat-hamisítás, hanem sikkasztás, hûtlen kezelés és közérdekû adattal való visszaélés miatt. A vádakra akkor az MNB alapítványa úgy reagált, csak egy „teljességgel alaptalan, rosszindulatú politikai hatáskeltésrõl” van szó, sõt feljelentést is tettek hamis vád miatt.

Tóth Bertalan
Fotó: Kovács Tamás

Az ügyészség viszont nem érezhette teljesen alaptalannak a vádakat, Tóth Bertalanék ügyében ugyanis nemrég feljelentés-kiegészítést rendelt el, Tényi István okirat-hamisításról szóló feljelentése után pedig máris megkezdõdött a nyomozás.

Az ügyészség még korábban utasította a Közbeszerzési Döntõbizottságot is, hogy egyenként nézzen át 63 alapítványi szerzõdést, nem kellett volna-e közbeszerzéseket kiírni az egyes ügyekben. Több szerzõdés miatt pedig már el is meszelték a Matolcsy vezette PADA nevû alapítványt. Elsõ körben 32 millió forint bírságot kaptak, és hasonló okokból büntették az alapítványi cégeket is, a vizsgálat azonban még nem ért véget.

Az MNB-alapítványok pénzei körüli egyéb furcsaságokról szóló cikkeinket itt olvashatja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!