2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nyolc éve nem ment ilyen rosszul Észak-KoreánakForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-23 13:36:17
Címkék: Bihari hírek
Nyolc éve nem zsugorodhatott akkorát az észak-koreai gazdaság, mint tavaly, amikor a dél-koreai jegybank becslése szerint 1,1 százalékkal csökkenhetett a kommunista ország GDP-je. Észak-Korea természetesen nem közöl hivatalos adatokat, így a délieknek más forrásokból, többek közt az egyesítési minisztériumtól kell összeszedniük az információkat.

A dél-koreai jegybank szerint az érinti különösen rosszul az északi gazdaságot, hogy az elmúlt idõben nagyot esett az Észak-Korea fõ exportcikkének számító acél és szén világpiaci ára. Ráadásul ahogy Észak-Korea fõ kereskedelmi partnere, Kína próbál a termelésen alapuló növekedésrõl inkább egy fogyasztásalapú modellre átállni, egyre kisebb az igénye az észak-koreai nyersanyagokra. Az ország exportja tavaly éves alapon 14 százalékkal, importja pedig 20 százalékkal esett vissza, míg 2014-ben még mindkettõ enyhén növekedett.

A BBC szerint a romló gazdasági helyzet komoly nyomást gyakorolhat majd Kim Dzsongun diktatórikus és a világtól elzárt rendszerére. A diktatúrát emellett komoly gazdasági szankciók is sújtják a kormány nukleáris rakétatesztjei miatt, amivel Kim Dzsongun kormánya Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat próbálja provokálni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!