2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Továbbra is zuhanórepülésben a brit gazdaságForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-23 14:39:35
Címkék: Bihari hírek
A brit gazdaság aktivitását jelzõ összágazati beszerzési menedzser index (BMI) olyan mélyre süllyedt, amilyen mélyen legutóbb a 2008-as válság alatt volt, írja az MTI.

Ez durva, de mi az a BMI?

A beszerzési menedzser index egy több indikátorból összerakott komplexebb mutató. Jellemzõen olyanok szerepelnek benne, mint a készletek állománya, az új megrendelések értéke, a termelési mutatók, a szállítók teljesítésének mérõszámai vagy foglalkoztatási környezet mutatói. Ezekbõl azt nem lehet megmondani, hogy pontosan mi fog történni a gazdaságban, de azt elég használhatóan meg lehet mutatni vele, hogy összességében mire számítanak a cégek. 

A felmérésbe bevont vállalatok zöme a brexittel indokolta a pesszimizmusát. A brit feldolgozóipari és szolgáltatási szektor BMI-mutatója egészen pontosan 47,7-re zuhant a júniusban mért 52,4-rõl, ami 87 havi mélypont. Ha 50 alatt van az index, az azt jelenti, hogy visszaesést várnak a cégek az iparágukban.

Chris Williamson, a Markit fõközgazdásza szerint "drámai" a brit gazdaság állapotában a népszavazás óta bekövetkezett romlás. Szerinte ez az index azt is mutatja, hogy a brit GDP 0,4 százalékkal eshet vissza a harmadik negyedévben. Vele együtt más közgazdászok is azt várják, hogy brit jegybank lépni fog, hogy enyhítse a károkat lehetõleg.

Bár a Bank of England 2009 márciusa óta 0,5 százalékon, rekord mélyen tartja alapkamatát, de Mark Carney, a jegybank kormányzója nem sokkal a népszavazás után rögtön bemondta, hogy még a nyáron további monetáris enyhítésre lehet szükség, mivel a brit reálgazdaságban "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" hatásai mutatkoznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!