2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Egy nap után megszökött Fótról a németországi baltás terroristaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-23 16:11:21
Címkék: Bihari hírek
Miután kiderült, hogy az afgán származású németországi baltás támadót a magyar hatóságok regisztrálták tiltott határátlépõként tavaly, a Belügyminisztériumot kérdeztük a részletekrõl.

A tárca válasza szerint a Würzburg mellett egy vonatszerelvényen terrortámadást elkövetõ férfit 2015. június 23-án 14 óra 10 perckor fogták el a magyar rendõrök Ásotthalom térségében egy 54 fõbõl álló illegális határátlépõ csoport tagjaként.

Tiltott határátlépés szabálysértésének elkövetése miatt elõállították a szegedi határrendészeti kirendeltségre. Ott menekültkérelmet terjesztett elõ, személyi adatait okmányok hiányában elmondása alapján rögzítették.

Elsõ magyarországi regisztrációja – beleértve az ujjnyomat vételt – 2015. június 24-én volt. Magát fiatalkorúnak mondta, születési idõpontjára vonatkozó állítását orvosi vizsgálata megerõsítette. Elmondása szerint két és fél hónappal korábban indult el Afganisztánból, egyedül, segítõ nélkül utazott.

A rendõrség elismerést kérõ kísérõ nélküli kiskorúként 2015. június 25-én átadta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak (BÁH). A BÁH gondozási helyeként a Károlyi István Gyermekközpontot (Fót) jelölte ki, ahová átszállították.

Fotó: Lefteris Pitarakis / MTI

Menekültügyi regisztrációját, orvosi vizsgálatát a BÁH 2015. június 26-án végezte el. A BÁH 2015. július 27-én az elismerését kérõ elõzetes menekültügyi vizsgálati eljárását megszüntette, humanitárius célból kiadott tartózkodási engedélyét visszavonta, mert a gyermekközpontból ismeretlen helyre távozott. Keresték, de nem találták.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban megnevezett férfit Magyarországon más személyi adatokkal regisztrálták, az okmányok nélkül utazó migránsok esetében gyakori, hogy személyi adataikat kisebb-nagyobb eltérésekkel közlik a különbözõ hatóságokkal, ujjnyomatuk azonban lehetõvé teszi személyük kétség nélküli egyezõségének megállapítását, írta a tárca.

Az ügyben a Terrorelhárítási Központ szoros együttmûködésben együtt dolgozik az eljáró német társszervekkel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!