2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Drágább az albérlet az egyetemi városokbanForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-25 18:00:57
Címkék: Bihari hírek
Az Ingatlan.com hétfõn az MTI-nek eljuttatott elemzése szerint Budapest után a nagyobb, egyetemmel rendelkezõ városokat (Debrecent, Szegedet, Gyõrt, Miskolcot és Pécset) is elérte a bérleti díjak drágulása.

A fõvárosban – a 40 négyzetméteresnél kisebb – garzonlakások havi bérleti díja, 12 százalékkal, 100 ezer forintra nõtt, a 40-80 négyzetméteres kiadó lakásoknál az átlagos bérleti díj 8 százalékkal 140 ezer forintra, a 80-120 négyzetméteres lakások havi bérleti díja pedig 7 százalékkal 247 ezer forintra emelkedett július közepén az elõzõ évhez képest.

Debrecenben a 40 négyzetméternél kisebb lakások bérleti díja 63 százalékkal átlagosan 65 ezer forintra emelkedett. Szegeden a garzonlakások havi bérleti díja 38 százalékkal 55 ezer forintra nõtt. A pécsi 40 négyzetméternél kisebb kiadó lakások havi bérleti díja 25 százalékkal 50 ezer forintra drágult.

Az egyetlen város, ahol nem drágultak durván az albérletek, Gyõr, ahol a 40-80 négyzetméteres lakások bérleti díja minimális mértékben csökkent: 2 százalékkal 98 ezer forintra, míg a 80-120 négyzetméteres lakások piacán 4 százalékkal 145 ezer forintra nõttek a bérleti díjak. Az elemzés szerint a gyõri kiadó lakások esetében a kisebb áremelkedést az erõs bázishatás okozta.

"A bérlakások népszerûsége a nagyvárosainkban töretlen, köszönhetõen a hosszú ideje tartó és folyamatos belsõ migrációnak, ami a kisebb települések felõl az oktatással, kultúrával, és elsõ sorban a megfelelõ jövedelmet biztosító munkahelyekkel rendelkezõ városaink felé terelik a fiatalokat, pályakezdõket. Ezek a fiatalok aztán többségében vagy helyben maradnak, esetleg vagy ideiglenesen vagy végleg, külföldre költöznek. Az érkezõk nyilván pörgetik a helyi lakáspiacokat is, akár a kiadó, akár az eladó ingatlanokról is legyen szó"  - mondta Ditróy Gergely az Otthontérkép vezetõ elemzõje.

Ditróy elmondta, hogy a jelzáloghitelezés ugyan egyre erõsebb a válság után, de még közel sem idézi az aranyidõket. A lakásárakhoz hasonlóan a bérleti díjak is sokáig stagnáltak, az elmúlt 2-3 évben azonban az eladási árakkal párhuzamosan emelkednek, melynek több tényezõje is volt. Bár sokak számára irreálisan nagyot emelkedtek a bérleti díjak, és esetleg megélhetési problémáik vannak, az igazság az, hogy ezek a mostani árak korrektek, fõleg, hogy alapvetõen egy tisztán kereslet-kínálati piacon, érdemi külsõ befolyásoló tényezõ hatása nélkül alakulnak ki. "Vagyis, ha nem lenne aki ennyit fizet ezekért a bérlakásokért, akkor nem is tudnák ennyiért hirdetni õket. A rászorulóknak pedig nagy szükség lenne egy átfogó szociális bérlakásprogramra" - mondta Ditróy.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!