2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Két áldozatot is követelt a H1N1Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-08 16:40:50
A héten két férfi is életét vesztette H1N1 szövéd- ményeként kialakult tüdõgyulladásban a Kenézy kórházban.

Január végére, februárra várható az új influenza következõ hulláma, ami még több megbetegedést hozhat.


A héten két férfi is életét vesztette H1N1 szövédményeként kialakult tüdõgyulladásban a Kenézy kórházban, tudtuk meg Várkonyi Istvántól, az Infektológiai Intézet vezetõjétõl. Elmondta egyikük egy 59 éves súlyos tüdõbetegségben szenvedõ férfi volt. Másikuk szintén megyénkbeli, egy 28 éves fiatalember, akinek korábban nem volt krónikus alapbetegsége.

(Ez az arány egyébként jellemzõ a kórházba kerültekre. Felük egészséges fiatal felnõtt, másik részük idõsebb és jellemzõen valamilyen krónikus alapbetegségben szenved.) Információink szerint egyik H1N1 szövõdményben elhunyt sem kapott új influenza elleni oltást korábban. Várkonyi István arról tájékoztatott, mindkét beteg a tünetek jelentkezése után közel egy héttel került hozzájuk.

– A huszonnyolc éves férfinak bizonyítottan H1N1 fertõzés miatt kialakult súlyos, kétoldali tüdõgyulladása volt. Elõbb a sürgõsségi, majd az intenzív osztályra került, ahol lélegeztetni kellett, de valószínûleg a légzõhámjának (légutakat borító nyálkahártya, sérülése esetén nõ a bakteriális felülfertõzõdés esélye) nagy része még az otthon töltött hat nap alatt elpusztult, így a meglévõ tüdõgyulladása egy bakteriális fertõzés miatt súlyosbodott, s végül ez okozta a hétfõn beállt halált is – részletezte.

A történtek kapcsán elmondta, annak oka, hogy az elmúlt két hétben kevesebb, de súlyosabb új influenzás eset volt, a járvány egy „természetes” lefolyásának jellemzõje. – Ehhez társul az idõjárás változás, valamint az, hogy visszaállt a normál munkarend, így ismét nõtt a fertõzés esélye – tette hozzá. Míg korábbi tapasztalataik szerint az influenza járványoknak „csak” egy csúcsa volt, addig ez az új influenza esetében több hullámban „érkezik”.

– A háziorvosok jelentései alapján tudunk mi is készülni, hiszen elõbb ott jelentkeznek tömegesen a betegek, az enyhébb tünetekkel, a kórházakban pedig késõbb, a súlyosakkal. A következõ hullám január végén, február elején várható – mondta a szakember, aki úgy tapasztalja, mióta súlyos esetek is elõfordulnak az emberek komolyabban veszik az új influenzát. Hangsúlyozta, továbbra is az oltás az, amivel leginkább védekezni lehet a kézfertõtlenítés és a szájmaszk mellett. –

Ezt támasztja alá az is, hogy a kórházunkba került legutóbbi súlyos, lélegeztetett betegek közül mindössze egy kapott H1N1 elleni oltást – húzta alá a vakcina fontosságát Várkonyi István.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!