2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Tartotta az alapkamatot az MNBForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-30 09:36:21
Címkék: Bihari hírek
Az elemzõi várakozásoknak megfelelõen nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanács keddi ülésén, így a ráta változatlanul 0,90 százalék. Az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt.

A márciusi kamatdöntõ ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor 1,35 százalékról 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, majd az áprilisi és májusi ülésen is 0,15 százalékpontos csökkentés mellett döntöttek, így lett a ráta 0,90 százalék, amit a múlt hónapban is változatlanul hagyott a monetáris tanács.

A monetáris tanács a kamatdöntést úgy hozta meg,hogy a jegybanktörvény értelmében valójában semmilyen döntést nem hozhatna, amióta Bártfai-Mager Andreát, a monetáris tanács tagját a postáért és pénzügyi integrációért felelõs kormánybiztossá nevezték ki. A törvény szerint ugyanis a tanácsban a belsõ tagok, vagyis a jegybankelnök és az alelnökök száma nem érheti el a külsõ tagok számát, most viszont egyformán négy belsõ és négy külsõ tagja van a tanácsnak.

Ezzel kapcsolatban Nagy Márton, az MNB alelnöke az Indexnek korábban azt mondta, hogy  úgy értékelték, hogy a monetáris tanács mûködését szabályozó törvény egymásnak ellentmondó szabályokat tartalmazott, de úgy döntöttek, hogy a jegybank mandátuma alapján a monetáris tanácsnak kötelessége a monetáris politikát érintõ döntéseket hoznia, és ez fontosabb a tagság összetételére vonatkozó szabályoknál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!