2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Megérheti lakást venni az egyetemista gyereknekForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-30 09:43:01
Címkék: Bihari hírek
Kedden este kiderülnek az egyetemi ponthatárok, ami után szerda reggel, kipihenve az örömhír utáni bulizást, több tízezer fiatal gondolkodhat el azon, hogy hol fog lakni az egyetemi évek alatt. A diákoknak alapvetõen négy opciójuk van:

megcsípnek egy kollégiumi helyet;
2.
elmennek magánkollégiumba, már ahol van olyan;
3.
bérelnek egy lakást;
4.
vagy vesznek nekik egy lakást a szüleik.

Az FHB elemzése szerint a jelenlegi helyzetben az, aki nem kap kollégiumi helyet vagy nem akar koleszba költözni,
összességében jobban jár, ha a szülei vesznek neki egy lakást, mintha albérletre költi a pénzt. 

Bár egyre kevesebb diák van a felsõoktatásban – az elmúlt öt évben 70 ezerrõl 55 ezer alá csökkent a felsõfokú tanulmányokat elkezdõ hallgatók száma –, az egyetemi városokban (Gyõr kivételével) a hallgatók legalább fele lakhatási problémákkal küzd. A budapesti felsõoktatási intézményeknek tavaly nagyjából 55 ezer olyan hallgatójuk volt, aki Pest megyén kívülrõl jött, Baranyában valamivel kevesebb mint 7 ezer, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében pedig közel 10 ezer volt a más megyékbõl érkezõ diákok száma.

Grafika: FHB

Ennyi diákot nem lehet mind kollégiumban elhelyezni. A kollégiumban lakó diákok aránya az összes nappali tagozatos diák között 26 százalékról 18 százalék köré esett 2000 és 2013 között. Ez egyre növeli a bérlakások iránti keresletet, amit tovább hajt fölfelé az egyre több (2014-ben már 21 ezer) külföldi tanuló, akik szintén lakni akarnak valahol. A kereslet tehát nagy, kiadó lakásból pedig kevés van (amit tovább csökkent, hogy sok lakást már csak rövid távon, Airbnb-n vagy hasonló oldalakon keresztül adnak ki). Emiatt egyes budapesti kerületekben vagy például Debrecenben már 30-40 százalékkal nõttek a bérleti díjak.

Bár a lakásárak is egyre inkább emelkednek Budapesten és az egyetemi városokban, az FHB szerint érdemesebb lehet lakást venni, mint bérelni, fõleg, ha annak a lakásnak egy szobáját ki is tudják adni. Az FHB számításai szerint
ha egy 15 millió forintos lakást havi 88 ezer forintnál drágábban lehet csak kivenni 5 éven keresztül, akkor már jobban megéri vásárolni. 

Ha a szülõk azzal számolnak, hogy egy bérlõ is lakik majd a lakásban, akkor már 75 ezer forintos lakbér fölött érdemes inkább venni egy lakást. Mindez a fõvárosi lakáspiacon azt jelenti, hogy ha az egyetemista gyerek a Nagykörúton belül szeretne lakni, akkor inkább az eladó ingatlanok között érdemes nézelõdni.  Az alábbi grafikonon a kék és zöld vonalak jelzik azt az árszintet, aminél a családnak ugyanannyiba kerülne vásárolni egy lakást, mint bérelni egyet a gyereknek.

Vásárlás vagy bérlés?
Grafika: FHB

Az is látszik, hogy Budapest egyetemisták által kedvelt részein a bérleti díjak mind efölött vannak, vagyis szinte mindenhol jobban megéri a mostani, kedvezõ hitelfeltételek mellett lakást venni. Ezeken a területeken aztán, ha a gyerek másik városba vagy országba megy dolgozni vagy tanul majd tovább, ezeket a lakásokat kedvezõ feltételekkel lehet majd eladni vagy kiadni.

Persze azt hangsúlyozzák az FHB elemzõi, hogy ez az õ modellszámításuk alapján igaz, ettõl lehet eltérõ eseteket találni. Ahogy írják "a modell célja, hogy sorra vegye azokat a tényezõket, amelyek befolyásolhatják a vásárlás vagy bérlés melletti döntést, illetve felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi szituációban érdemes megfontolni a bérlés helyett a lakásvásárlást".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!