2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Fuvarozók figyelem, változnak az ekáer szabályaiForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-07-30 10:51:50
Címkék: Bihari hírek
Változnak az elektronikus közútiáruforgalom-ellenõrzõ rendszer (ekáer) szabályai hétfõtõl: ha a szállítóeszköz és a rakomány súlya meghaladja a 3,5 tonnát, ekáer-számot kell kérni, valamint a hatósági zárak eltávolítása esetén bírságot szabhat ki a NAV - írja az MTI.

Suller György Attila, a szervezet szóvivõje a szombati közleményben azt hangsúlyozza, az adóhatóság célja a súlyhatár alatti gépkocsik túlrakodása. Eddig a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjármûvek voltak ekáer-kötelezettek, de az áruszállítók átálltak arra a gyakorlatra, hogy a gépkocsikat túlrakodták.

A NAV együttmûködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, így az adóhatóság megkapja az NKH által üzemeltetett fix és mobilmérlegek adatait, amelyek - kiegészítve az útdíjkamerák képeivel - könnyen azonosíthatóvá teszik a 3,5 tonnánál nehezebb jármûveket.

A szabályok módosítása miatt változik az adózás rendjérõl szóló törvény is: hétfõtõl, ha az állami adó- és vámhatóság által alkalmazott zárakat jogtalanul eltávolítják, mulasztási bírság szabható ki, amelynek befizetéséig a fuvarozásra használt jármû visszatartható. Az ekáer-be eddig több mint 56 ezer ügyfél regisztrált, és csaknem 17,4 millió bejelentést rögzítettek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!